Direct naar artikelinhoud
Duikbootmoord

Uitvinder Madsen: "Krankzinnige situatie. Moest haar in stukken snijden om lichaam van duikboot te krijgen"

Peter Madsen (l.) en aanklager Jakob Buch-Jepsen (staand) tijdens de eerste dag van de rechtszaak op 8 maart.Beeld REUTERS

Peter Madsen, de Deense wetenschapper die ervan beschuldigd wordt de Zweedse journaliste Kim Wall te hebben vermoord in zijn zelfgemaakte duikboot, heeft opnieuw onschuldig gepleit. Hij gaf wel meer details over hoe hij het lichaam van de jonge vrouw in stukken sneed. "Het was verschrikkelijk."

De dertigjarige Wall verdween op 10 augustus. Ze was met uitvinder Madsen een tochtje gaan maken met zijn duikboot Nautilus in het kader van een interview. Toen ze niet terug naar huis kwam, trok haar vriend aan de alarmbel. Niet veel later werd de uitvinder teruggevonden in zijn onderzeeër. Madsen beweerde dat hij haar netjes had afgezet aan de kade, maar veranderde niet veel later zijn verklaring en stelde dat er een dodelijk ongeluk gebeurd was aan boord. Hij verklaarde dat hij haar in paniek een zeemansgraf had bezorgd.

Madsen wordt verdacht van moord, het onfatsoenlijk behandelen van een lijk en het in stukken snijden van het lichaam van de journaliste. De openbaar aanklager heeft een levenslange celstraf gevraagd. Madsen houdt vast aan zijn onschuld.  De 47-jarige wetenschapper heeft wel toegegeven dat hij Walls lichaam in stukken heeft gesneden, maar ontkent dat hij haar seksueel misbruikt heeft of gedood heeft. 

"Het was een krankzinnige situatie en ik heb gebruikt wat er voor handen was", verklaarde Madsen. Hij gaf aan dat het lichaam in stukken snijden de enige manier was om haar uit de duikboot te krijgen. Waarom hij ook haar hoofd afhakte, kon de man niet verklaren. Hij deed dit alles op de grond van de badkamer van de duikboot. "Het is zo vreselijk dat ik niet veel wil vertellen. Ik wil alleen kwijt dat het verschrikkelijk was.” 

'Ik wilde zeker zijn dat er op de Nautilus geen sporen achterbleven'
Peter Madsen

Messteken 

"Er was geen erotisch of pervers motief", zei Madsen aan de rechtbank, toen die hem vroeg naar de messteken op haar lichaam, onder meer op haar genitaliën. Naar eigen zeggen had hij de vrouw na haar overlijden gestoken om te vermijden dat haar lichaamsdelen zouden komen bovendrijven door gassen die zich in het ontbindende lichaam zouden vormen.

Madsen verzwaarde de lichaamsdelen daarna door ze met trekbandjes aan metalen buizen te binden. Die waren volgens de man al aanwezig op de duikboot. Ondanks zijn poging om de dood van Wall te verdoezelen, spoelden 11 dagen na de vermissing de eerste lichaamsdelen aan.

Lees verder onder de foto.

Onderzoekers aan boord van de Nautilus (archiefbeeld).Beeld AFP

Haar geknipt

Tijdens het proces bleek dat Madsen de kleren van Wall gedumpt heeft. "Ik wilde zeker zijn dat er op de Nautilus geen sporen achterbleven. Ik wilde dat het ongeluk gewoon verdween." Hij zou wel haar ondergoed bijgehouden hebben, maar toen hem gevraagd werd of hij dat als trofee wilde houden, viel de man boos uit. 

Er werden ook plukken haar teruggevonden op de duikboot. Vermoed wordt dat Madsen het haar van Wall heeft afgeknipt. De openbare aanklager stelt dat hij die plukken elders wilde dumpen om het onderzoek te hinderen. 

Gruwelijke filmpjes

In de rechtszaal werden drie gruwelijke filmpjes getoond die Madsen op zijn harde schijf had staan. Het eerste is een animatievideo waarin een vrouw te zien is die haar kleren uittrekt, waarna ze naakt op een stoel gaat zitten. Vervolgens wordt ze de keel overgesneden en onthoofd. Op de vraag waarom hij naar die video had gekeken, antwoordde Madsen erg bits. "Waarom hebt u naar ‘Se7en’ (een thriller, nvdr.) gekeken?", pareerde hij. Madsen ontkende dat hij zich had laten inspireren door de video.

Volgens journalisten in de zaal is de video ‘angstaanjagend’

Daarna werd nog een tweede video afgespeeld, waarin 54 seconden lang te zien is hoe de keel van een vrouw wordt overgesneden. Madsen zou naar die bewuste beelden gekeken hebben voor hij Wall ontmoette. Volgens journalisten in de zaal is de video ‘angstaanjagend’. 

In het derde filmpje dat getoond werd, eveneens een animatievideo, wordt een vrouw door twee mannen opgetild en op een staak gespietst. Ook in deze beelden wordt haar hoofd afgehakt.