Ex-collega ‘De Reus’ getuigt: “We zijn enorm teleurgesteld”

“Ik ben zeer teleurgesteld”, getuigt een ex-collega van ‘De Reus’ bij VTM Nieuws. De man kan niet geloven dat hij ooit met ‘De Reus’ uit de Bende van Nijvel zou samengewerkt hebben bij de Rijkswacht. Hij ging er ’s avonds pinten mee drinken en de robotfoto hing 30 jaar aan de muur.

ehu

“Ik ben zeer teleurgesteld”, getuigt de ex-collega van ‘De Reus’ bij VTM Nieuws. “Ik wil wel benadrukken: als het om de juiste persoon gaat. Eigenlijk hoop ik dat het niet om die persoon gaat, omdat hij tot onze kennissenkring behoorde. We hebben er heel lang mee in het sociaal leven gezeten. We gingen iedere avond pinten drinken met hem.”

“Niemand heeft ooit vermoed dat hij tot zoiets in staat zou geweest zijn”, aldus de ex-rijkswachter. “Die robotfoto heeft ook dertig jaar lang aan de muur gehangen, maar nooit hebben we de link met hem gelegd. Misschien omdat we te dicht bij hem stonden.”

“Maar ik zeg het nogmaals: we hopen dat het niet om die persoon gaat, want we zijn enorm teleurgesteld. De verbijstering is groot.”

Zeldzame beelden: zo zag het slagveld van de Bende van Nijvel er uit

Na meer dan 30 jaar is het gerecht een nieuw spoor aan het onderzoeken naar ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel, dat werd bevestigd aan onze redactie. Het zou gaan om een ex-rijkswachter die op zijn sterfbed had toegegeven deel uit te maken van de Bende.

Kogelgaten in politiewagens, bloed op de grond. Een dood lichaam toegedekt met een deken en wenende mensen. Het is een beeld dat toegeschreven wordt aan de overval van de Bende van Nijvel op een Delhaize filiaal in Aalst 1985. De bende, die vermoedelijk uit drie personen bestaat, maakte toen zo’n acht dodelijke slachtoffers voor een buit van amper 200.000 frank, zo’n 4957 euro.

Op de videobeelden die dateren van 1997 wordt kort teruggeblikt op de gruwelijke overvallen. De reportage maakte heel wat los bij de mensen, zo’n vijftien jaar nadat de Bende een eerste overval pleegde. Op 13 maart 1982 was er voor het eerst sprake van een crimineel feit van de Bende, toen ze een winkeldiefstal pleegde in Dinant. De daders ontvreemden toen een eendenroer en een geweer met lange loop bij een wapenhandelaar.

“De Reus” van Bende van Nijvel ontmaskerd? Scepsis bij advocaat nabestaanden

Het nieuws dat ‘de reus’ van de Bende van Nijvel zou zijn ontmaskerd, stuit op de nodige twijfels bij Peter Callebaut, advocaat van meerdere nabestaanden van slachtoffers van de bende. “Dit is de zoveelste opflakkering in de 35 jaar sinds de eerste feiten zijn gepleegd”, zegt hij aan Belga.

Het nieuws dat ‘de reus’ van de Bende van Nijvel zou zijn ontmaskerd, stuit op de nodige twijfels bij Peter Callebaut, advocaat van meerdere nabestaanden van slachtoffers van de bende. “Dit is de zoveelse opflakkering in de 35 jaar sinds de eerste feiten zijn gepleegd”, zegt hij aan Belga.

Meerdere kranten meldden zaterdag dat een intussen overleden ex-rijkswachter uit Aalst en een voormalig lid van de elite-eenheid Groep Diane in 2015 op zijn sterfbed zou hebben bekend dat hij ‘de reus’ is van de Bende van Nijvel, de bende die in de jaren tachtig terreur zaaide met bloedige overvallen op warenhuizen.

Callebaut zegt de nodige twijfels en vragen te hebben bij de onthullingen. “Die bekentenis dateert van 2015. Waarom moet dat twee jaar duren. Wat zit daar nu weer achter?”, vraagt hij zich af.

De raadsman van enkele nabestaanden wijst er op dat het om de zoveelse “opflakkering” gaat over de Bende van Nijvel. “En het draait telkens op een sisser uit. De nabestaanden berusten daarin. Maar natuurlijk diep van binnen hebben ze telkens wat hoop”.

De Bende van Nijvel pleegde tussen 1983 en 1985 verschillende brutale overvallen, vooral op warenhuizen, en maakte 28 dodelijke slachtoffers. De pistes van de Groep Diane en de Staatsveiligheid in de jaren 80 circuleren al langer in het onderzoek.

Dit weten we nu over C.B., ‘de Reus’ van de Bende van Nijvel

© RR. Belga

Het gerecht zou weten wie ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel is. Dat werd door het hoofd van het onderzoek bevestigd aan Het Nieuwsblad. Nu raken alsmaar meer details bekend over wie C.B. was.

Het was op zijn sterfbed, in mei 2015, dat C.B. opbiechtte aan zijn broer dat hij bij de Bende van Nijvel hoorde. Hij was geen kleine garnaal of figurant, maar wel hoofdrolspeler ‘de Reus’, de man die onder meer de negenjarige David Van de Steen van dichtbij neerschoot. Kort na zijn overlijden zocht het familielid contact met het gerecht dat dit nieuwe spoor onder handen nam. Het onderzoek verliep in alle discretie, tot vandaag.

Nu raken alsmaar meer details bekend over ex-rijkswachter en Aalstenaar C.B.. Wij lijsten ze op:

- Hij was lid van de groep Diane, een speciale eenheid van de rijkswacht. Die werd opgericht in 1973 na de gijzeling van Israëlische atleten op de Olympische Spelen van München. De groep diende om zulke tragedies te voorkomen of om in te grijpen als ze zich voordoen.

- In 1982 werd C.B. uit de groep gezet en is hij teruggekeerd naar een gewone rijkswachtbrigade. Waarom hij de groep verliet is voorlopig niet duidelijk. Wel frequenteerde C.B. extreemrechtse milieus. Eén van de mogelijke motieven van de Bende zou te vinden zijn in die extreemrechtse kringen. De Bende zou in het leven zijn geroepen om terreur en angst te zaaien om de bevolking rijp te maken voor een ideologische ruk naar rechts.

- Toen C.B terugkeerde naar de ‘gewone’ rijkswacht had hij de speciale opleiding van de groep Diane genoten. Zware wapens en militaire tactische inzichten waren parate kennis geworden en ook het politieapparaat kende hij als zijn broekzak. Die kennis zou hij gebruikt hebben hij om uit de handen van dat politieapparaat te blijven.

- In mei 2015 overleed hij.

- Vlak voor zijn dood biechtte C.B. zijn familie op dat hij ‘de Reus’ was. Een familielid stapte begin dit jaar met die info naar de politie. De speurders nemen de tip van het familielid heel serieus. Zo is er niet enkel een fysieke gelijkenis tussen C.B. en de robotfoto’s van de reus, maar ook andere elementen en details, aangebracht door de familie, zijn door de speurders als waar bevonden. Voorts hebben diezelfde speurders tot heden geen elementen gevonden die het spoor onderuit halen.

Hoe een slachtoffer van de Bende van Nijvel voor een doorbraak zorgde in de zaak

David Van de Steen was amper negen jaar toen zijn ouders en zusje in koelen bloede werden doodgeschoten door de Bende van Nijvel. Zelf raakte de inmiddels 41-jarige Aalstenaar zwaargewond. Mede dankzij David lijkt er nu, zoveel jaren later, eindelijk een doorbraak te zijn in de zaak. “Ik ging zelf op onderzoek en gaf mijn informatie door aan het parket”, zegt hij tegen VTM Nieuws.

Op 9 november 1985 sloeg de Bende van Nijvel toe in de Delhaize in Aalst. David Van de Steen zag hoe de bendeleden zijn vader, moeder en zusje doodschoten. Ook hij werd neergeschoten, maar overleefde. Nu, ruim 30 jaar later, zou het gerecht weten wie ‘de Reus’ van de beruchte bende is. Dat komt mede door David, die de zaak op de voet bleef volgen. “Na de herdenking van de overval, vorig jaar in november, hoorde ik dat de Aalsterse man C.B. net voor hij stierf in 2015 aan zijn familie heeft opgebiecht dat hij deel uitmaakte van de bende”, zegt hij tegen VTM Nieuws.

“Het zal ongeveer een jaar verder zijn dat ik die tip binnenkreeg”, klinkt het. “Iemand uit het Dendermondse contacteerde mij en zei: ‘Ik moet u dringend spreken, want ik heb informatie.” De man vertelt David dat onder meer dat hij ‘de Reus’ nog gekend heeft. Het zou gaan om een “speciaal” type dat aan lager wal was geraakt. Hij zou gek zijn geweest op wapens en zat in het extreemrechtse milieu, iets wat gelinkt wordt aan de leden van de Bende van Nijvel.

© Photo News

Zelf op onderzoek

De tipgever ging met de informatie naar het gerecht, maar “die hebben daar niks mee gedaan”, aldus David. “Ik ben zelf op onderzoek gegaan. Ik ben eens gaan luisteren bij ex-collega’s omdat ik toch wat politiemensen ken. Hoe meer vragen ik stelde, hoe meer dat ik vaststelde dat de man een apart geval was.”

Gesprek

Uiteindelijk besluit David zelf naar het gerecht te stappen. “Het gerecht heeft dan mijn contactpersoon, de broer en zijn ex-vrouw uitgenodigd voor een gesprek. Blijkbaar zou iedereen meegewerkt hebben.”

David is dan zelf met de informatie naar het gerecht gegaan, waarna de autoriteiten Davids contactpersoon, de broer van ‘de Reus’ en diens ex-vrouw uitnodigden voor een gesprek. Zij wisten allemaal wat het (vermeende) bendelid op zijn sterfbed opbiechtte. “Blijkbaar zou iedereen meegewerkt hebben”, aldus de Aalstenaar.

© Photo News

Zwijgen

Volgens David wisten er meer personen over de identiteit van ‘de Reus’, “In het Dendermondse zijn er nog mensen die dit verhaal heel goed kennen, maar die blijkbaar zwijgen”, klinkt het. “Dan vraag ik mij af: ‘Waarom?’. Het gaat hier om 28 moorden.”

Niet één Reus

David stelt verder dat er niet een enkele ‘Reus’ bestaat. “De Bende van Nijvel werkte altijd met personen die gelijkaardig waren aan elkaar. Ze hadden twee of drie reuzen, en door die door elkaar te gebruiken, kreeg je na iedere overval verschillende beschrijvingen van getuigen. Hij was dus één van de reuzen en niet ‘de Reus’.

Tijd dat het allemaal eens opgelost geraakt

Met deze informatie denkt David dat de zaak zich snel zal ontrafelen, besluit hij. “Als je weet dat het vanuit die middens komt, denk ik niet dat het zo heel moeilijk kan zijn om verbanden te gaan vinden. Ik denk dat nu veel mensen gaan beseffen dat het tijd wordt dat het allemaal eens opgelost geraakt.”

OVERZICHT. ‘De Reus’: rijkswachter, carnavalist en lid van de Bende van Nijvel

© *

“Die robotfoto. Dat ís hem, hé. Honderden keren hebben we die bekeken, door de jaren. En er niets in gezien. Maar het is hem sprekend.” Zeggen vroegere vrienden en oud-collega’s van de man die nu wordt aangeduid als “De Reus” van de Bende van Nijvel. Het is C. B., de lange, smalle rijkswachter uit Aalst met de hoornen bril. De man die op zijn sterfbed, tweeënhalf jaar geleden, aan zijn broer moet opgebiecht hebben dat hij “De Reus” was.

Hij was als jonge gast naar de rijkswachtschool geweest en in de vroege jaren zeventig snel terechtgekomen bij de Groep Diane, de speciale eenheid. Hij bekwaamde zich in gevechtssporten en wie met hem trainde, paste op dat C.B. niet per ongeluk ontplofte en een mep uitdeelde. Hij had bij de Groep Diane de reputatie van durfal, de kerel die elke deur intrapte zonder zich al te veel zorgen te maken over wat erachter zat. Nu nog wordt er bij de speciale eenheden over hem gesproken.

En tegelijk was hij de zotskap. De carnavalist uit Dendermonde – waar hij opgroeide – die mee zijn schouders onder een carnavalsgroep zetten en verkleed als piraat pinten ging hijsen met zijn vrolijke makkers. Die pinten ging hijsen tout court. Al herinneren zijn vrienden van toen hem wel als een “zenuwachtige tiep”, die soms voor tien minuten iets kwam drinken en dan weer opstapte. C.B. woonde lange tijd bij zijn ouders in Dendermonde, was kort getrouwd, maar bracht het grootste deel van zijn leven door als vrijgezel. Later in zijn leven vereenzaamde hij ook. Zelfs met zijn familie had hij nog weinig contact. Hij stierf op 14 mei 2015 op 61-jarige leeftijd.

Naam van ‘De Reus’ Bende van Nijvel dook al in 1999 op in onderzoek

De naam van de beruchte ‘Reus’ van de Bende van Nijvel, waarvan zaterdag bleek dat die mogelijk ontmaskerd is, is al in 1999 in het Bendedossier opgedoken. Dat bericht Het Nieuwsblad zondag.

De naam van de intussen overleden ex-rijkswachter zou al in 1999 opgedoken zijn in het onderzoek, nadat de speurders een jaar eerder een tweede reeks affiches hadden verpreid met robotfoto’s van de Bendeleden. Enkele van de 1.300 tips die toen binnenkwamen, zouden gewezen hebben op de sterke gelijkenis tussen robotfoto nummer 19 en C.B. Bovendien matchte zijn profiel, onder meer als voormalig lid van de elite-eenheid van de Groep Diane.

Het Nieuwsblad schrijft dat de speurders de niet alledaagse naam van C.B. herinneren, en dat het een raadsel is waarom op hem dan niet is voortgewerkt. “Elke naam werd in een soort rangschikking gestopt volgens de elementen die hem meer of minder interessant maakten voor het onderzoek. Mogelijk ontbraken toen aanwijzingen om van C.B. een potentiële verdachte te maken”, klinkt het.

© Vum

(belga)

Vermassen en D’Haese pleiten voor overheveling dossier de Bende van Nijvel naar Vlaanderen

© BELGA

Als blijkt dat er de komende dagen niets gebeurt met de recente onthullingen in het dossier van de Bende van Nijvel, moet het dossier terug naar Vlaanderen komen. Dat stelden advocaat Jef Vermassen, de raadsheer van één van de slachtoffers, en Chrisoph D’Haese, N-VA-kamerlid en burgemeester van Aalst, waar de Bende destijds ook toesloeg.

Zaterdag berichtten Het Laatste Nieuws en De Morgen dat een gewezen rijkswachter van Aalst en ex-lid van de Groep Diane in 1995 op zijn sterfbed erkende dat hij de ‘Reus’ van de Bende was. Meteen doken er kritische geluiden op dat de naam van de man reeds in het dossier stak en dat dit spoor nooit ernstig onderzocht was. Advocaat Jef Vermassen, die vorige week reeds suggereerde de naam van één van de daders te kennen, was zowel in De Zevende Dag (Eén) als nadien het VTM NIEUWS kritisch over de handelswijze van de speurders. “Als men destijds de (robot)foto’s van de verdachten van de aanslagen naar de politiekantoren had gestuurd, had hij - de vermoedelijke reus, nvdr. - zijn eigen foto gezien”, aldus Vermassen.

Vermassen, die opmerkte dat hij vorige week de naam van de betrokkene niet had kunnen noemen omdat hij dan het geheim van het onderzoek geschonden zou hebben en een celstraf riskeerde, was in De Zevende Dag ook kritisch voor de werkwijze van de huidige speurders van cel naar de Bende van Nijvel. Zo had hij een anomieme brief gekregen van iemand die beweerde zelf lid van de Bende van Nijvel te zijn geweest. “Ik heb die brief zelf doorgestuurd naar de procureur-generaal in Gent. Ik was toen nog maar 67 en nog actief als vervangend rechter. Die heeft de brief overgemaakt naar de onderzoekscel”. Op een bijeenkomst met slachtoffers, waar hij als advocaat van het slachtofer aanwezig was vroeg hij een speuder van de onderzoekscel wat er precies met zijn brief gebeurd is. Een dag later kreeg hij het antwoord dat de brief niet eens geopend was.

Hij stelde zich dan ook de vraag of het dossier niet beter terug naar Vlaanderen zou komen. Het onderzoek naar de Bende van Nijvel werd aanvankelijk door het parket van Dendermonde gevoerd, maar werd ‘gecentraliseerd in Charleroi’ wat destijds tot heel wat protest leidde.

Ook Christoph D’Haese - als N-VA-Kamerlid actief in justitiedossiers en burgemeester van Aalst, één van de steden waar de bende toesloeg - deed zondagmiddag eenzelfde suggestie.

(belga)

Spoedoverleg op topniveau over Bende van Nijvel

© rr, Belga

Na de onthullingen over een prominent lid van de Bende van Nijvel, ‘de Reus’, dit weekend, vindt er momenteel spoedoverleg plaats op topniveau over het dossier: de procureur-generaal van Luik, Christian De Valkeneer, spreekt met minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Dat meldt VTM Nieuws.

Zaterdag werd bekend dat een man uit Dendermonde op zijn sterfbed aan zijn broer opbiechtte lid te zijn geweest van de Bende van Nijvel. “Hij heeft me alles verteld”, aldus de broer. De man, een voormalig rijkswachter, was een spil binnen de bende en werd bekend als ‘de Reus’.

De Valkeneer, die de leiding over het onderzoek naar de bende heeft, heeft nog niet officieel bevestigd dat de man geïdentificeerd is. Maar volgens VTM Nieuws is hij opgeroepen is op het kabinet van Geens om de zaak door te nemen. Dat duidt er mogelijk op dat de zaak in een stroomversnelling is geraakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER