Kamer ‘ontsteld’ door inkoopfout Defensie

Foto: ANP

In de Tweede Kamer wordt onthutst gereageerd op het bericht dat Nederlandse militairen die volgende maand meedoen aan een NAVO-oefening in Noorwegen hun eigen winterkleding moeten regelen. Defensie had de kleding voor hen moeten kopen, maar slaagde daar niet op tijd in.

Staatssecretaris Barbara Visser moet er van de VVD dinsdag voor naar het vragenuurtje in de Kamer komen. D66’er Salima Belhaj is ,,ontsteld”. ,,Jaar geleden was al bekend dat deze missie aan de orde was, er ligt 1,2 miljard op de plank & dan geen jassen regelen?”, twittert ze. Isabelle Diks van GroenLinks spreekt van een ,,absurde situatie”. Zij wil een debat met Visser. ,,Dit is te gek voor woorden”, meent Chris Stoffer (SGP).

Wat er precies is misgegaan in de aanbesteding, waardoor de winterkleding niet op tijd kon worden geleverd, kan een woordvoerder van Defensie niet zeggen. De militairen hoeven de kleding niet voor te schieten. Ze kunnen een voorschot krijgen van 1000 euro, wat genoeg moet zijn om alles wat nodig is aan te schaffen.

De temperatuur in het gebied waar de oefening wordt gehouden, kan dalen tot meer dan 20 graden onder nul. Zo’n duizend militairen doen aan de missie mee.