© GB

Kunstenaar Paul Ibou verwijt Zandhoven gebrek aan erkenning: “In Zoersel maken ze me wel ereburger”

Het schepencollege van Zoersel heeft beslist om kunstenaar Paul Ibou op 7 maart in zijn tachtigste levensjaar de titel van ereburger te schenken. “Ik woon hier sinds 2013. Daarvoor woonde ik 30 jaar in Zandhoven. Daar kreeg ik deze erkenning nooit”, zegt Ibou.

Kristin Matthyssen

Paul Ibou voelt zijn zicht en krachten afnemen. Tegen maart komen er nog twee autobiografische kunstboeken uit en de gelimiteerde paper-artkunstkalender. In juni volgt op Artlant, het domein aan de Oostmallebaan waar hij sinds 2013 woont, een retrospectieve en in het najaar volgt een tentoonstelling in het Design Museum in Gent.

Het nieuws dat het schepencollege beslist heeft om hem op 7 maart de titel van ereburger van Zoersel te geven, streelt zijn ijdelheid. “Ik ben vereerd. Voor 2013 woonde ik 30 jaar in kasteel Hof van Lyre in Zandhoven. In die gemeente heb ik die erkenning nooit gekregen. Wat mij nog het meest stoort, is dat niemand van het Zandhovens bestuur in de afgelopen vijf jaar dat ik nu een atelier in de Elzenstraat in Pulderbos heb, me al bezocht heeft. En dat terwijl ik Zandhoven op de wereldkaart heb gezet en tal van internationale gasten op domein Hof van Lyre heb ontvangen.”

Zowel burgemeester Luc Van Hove (CD&V) van Zandhoven als schepen van Cultuur Rudi Willems (CD&V) wijst erop dat de gemeente aan de designgoeroe in 2008 de allereerste cultuurprijs van Zandhoven heeft geschonken. “Een bijzondere eer. De reden dat wij hem nooit de titel van ereburger hebben gegeven, is omdat Zandhoven geen traditie van ereburgers heeft. Wij hebben alleen ereschepenen en een ereburgemeester”, vertelt burgemeester Van Hove. “Ik ben heel blij dat Paul Ibou die eer nu in Zoersel te beurt valt en wens hem proficiat.”

Het klopt dat Zoersel meer een cultuur van ereburgers heeft. Zo kregen wijlen beeldhouwer Pol Van Esbroeck, striptekenaar Merho en juwelenontwerpster Daniëlle Goffa al deze de titel. Yvonne Reynders, 13 keer Belgisch kampioen en zeven keer wereldkampioen in het dameswielrennen, is sinds 2017 ereburger van Zoersel.