© Walt Bosmans

Op de fiets van Bornem naar Zuid-Frankrijk: “Ik moet mijn 49ste huwelijksverjaardag missen”

Voormalig restauranthouder Wim De Smet uit Wintam begon maandagochtend samen met twee Engelse vrienden aan een fietstocht ten voordele van het Britse kankerfonds. Het drietal hoopt in twee weken tijd hun Franse woonplaats Roquebrun te halen.

Walt Bosmans

Na een korte fietsrit vanuit z’n voormalige woonplaats Wintam naar het centrum van Bornem heeft Wim De Smet (56) al meteen een platte band. Dat is niet bepaald aanmoedigend als je daarna nog 1.300 kilometer te gaan hebt. Wim komt, heel toepasselijk, samen in café ‘Het Wiel’ met zijn Engelse vrienden Ian Rumbold (69) en Dave Davis (56). Met z’n drieën vertrekken ze van daaruit naar Roquebrun in het zuiden van Frankrijk waar Wim en zijn vrouw Odette sinds 2016 wonen en er een B&B runnen. Voordien baatten ze jarenlang restaurant ‘de Drij Poorten’ in Wintam uit.

“Ian is met het idee voor deze rit op de proppen gekomen”, zegt Wim. “Sinds ik in Frankrijk woon, heb ik daar een hoop nieuwe vrienden gemaakt. Ian komt vier maanden per jaar naar z’n zomerhuis in Roquebrun en Dave woont er sinds een jaar permanent. Met hen spendeer ik veel tijd en ongeveer een jaar geleden stelde Ian voor om deze tocht te maken. Hijzelf heeft zich al meerdere keren ingezet voor een goed doel, zo heeft hij twee marathons in Londen gelopen waarvoor hij samen meer dan 30.000 pond inzamelde. Na één van onze vele zondagse fietstochten hebben we besloten dat we met z’n drieën iets wilden doen voor het Britse Kankerfonds. September leek ons de beste maand om de uitdaging aan te gaan, dan zijn de temperaturen het aangenaamst om door Frankrijk te rijden.”

Roze trui

De opvallende roze outfit die ze tijdens de tocht dragen, kwam er op aandringen van Wim zelf die altijd commentaar had wanneer Ian in de lokale bar of op restaurant in roze kleren opdaagde. “Hij treiterde me er steeds mee door op te merken dat roze geen kleur voor mannen is”, lacht Ian die zijn 49ste huwelijksverjaardag onderweg op de baan zal doorbrengen. “Donderdag is het zover. Daar zat mijn vrouw eerst wat verveeld mee, maar ze gunt het me wel hoor. Als ik volgend jaar weer geen gekke uitdaging aanga zal ik het goedmaken”, voegt hij er met een kwinkslag aan toe.

Lokale sponsoring

Het geld dat nodig was om materiaal en de rennerspakken te kopen haalden de drie vrienden op bij de lokale middenstand van hun Franse gemeente. “Iedereen kent ons daar ondertussen, en zodoende was het niet moeilijk om de cafébazen en restauranthouders ervan te overtuigen om speciale sponsoringbandjes te verkopen. Van de 1000 die we er lieten maken zijn er al meer dan 800 verkocht. We zijn een hoop lokale marktje afgelopen waar we ze aan de passanten verkochten. Verder konden we ze kwijt op een Brits evenement, en hier in Bornem gingen ze ook vlot van de hand”, vertelt Wim.

Via een donatieplatform werd intussen zo’n 4800 pond (5350 euro) ingezameld. Het drietal zal het parcours van 1300 km in 12 etappes afleggen. Zo passeren ze o.a in Troyes, Montelimar en Nimes. Ze rekenen erop een honderdtal km per dag te fietsen en ze worden met een mobilhome begeleid door Vic De Nijn, een oude vriend van Wim. “Hij is onze masseur, kok, chauffeur en hopelijk doet hij ook de was”, grapt Dave.

Voor Davis heeft de rit een persoonlijke insteek want bij zijn vrouw werd eerder kanker vastgesteld. “We waren er gelukkig snel bij en ze heeft het overleefd. Dat voorval heeft ons diep doen nadenken over hoe we veel te druk met het werk bezig waren en het heeft onze verhuis naar Frankrijk versneld. We zien deze rit als een vakantie en het is ook een ode aan onze vriendschap. Het zal een kennismaking worden met veel mooie plaatsen en we lassen voldoende rustpunten in. Op de fiets beleef je het landschap toch op een heel andere manier dan wanneer je er met de wagen doorheen suist.”

Met de nodige rust en/of inhaaldagen erbij hoopt het drietal op 7 oktober in Roquebrun aan te komen, waarbij Wim vermoedt dat een plaatselijk verwelkomingscomité hen er zal opwachten. Wie de drie sportievelingen nog wil steunen doet dat via een bijdrage op JustGiving.com/IanRumbold