Voorzitter Paul Maene, medestichter Jean-Paul Govaerts en Koen Baelus.© Guy Van Nieuwenhuysen

Creative Factory heropent na winterslaap en lenteschoonmaak: “Onze schilders kunnen blijkbaar ook gewoon schilderen”

Turnhout -

Creative Factory is weer actief. Actiever dan ooit zelfs, want het kunstenaarscollectief plant een resem tentoonstellingen én trok nieuwe kunstenaars aan. Vanaf dit weekend zijn er geregeld tentoonstellingen in het Open Stadsatelier.

Guy Van Nieuwenhuysen

Creative Factory bestaat al sinds 1978, toen enkele beeldende kunstenaars de behoefte voelden om zich te verenigen. Sinds eind 2020 zijn de ateliers en de galerie van Creative Factory gevestigd in het Open Stadsatelier in de Begijnendreef.

Stad Turnhout is eigenaar van het gebouw, waarin voordien de Kunstacademie was gevestigd, en had plannen voor een grondige renovatie. Die kwam er niet. “Normaal zouden onze kunstenaars tijdelijk zijn verhuisd naar enkele leegstaande woningen in het Begijnhof”, bevestigt voorzitter Peter Maene. “Maar de prijzen van bouwmaterialen waren sinds de energiecrisis zo gestegen, dat de renovatie onbetaalbaar werd. We konden dus blijven. We hebben zelf wat gestukadoord, geschilderd en verfraaid. Dat deden we allemaal zelf. Blijkbaar konden onze schilders ook gewoon schilderen.”

Omdat Creative Factory nu over een groter deel van het gebouw kan beschikken, is ook de kunstenaarsfamilie uitgebreid. Twee jonge kunstenaars, Ged Proost en Arne Nijs, hebben hier nu ook een atelier. “We hebben nu zelfs een wachtlijst, want er zijn nog creatievelingen die zich hier zouden willen vestigen. In onze vereniging zijn ook kunstenaars die zich eveneens als vrijwilliger inzetten, onder andere bij de uitbouw van onze tentoonstellingen, maar hier geen atelierruimte hebben. We zijn ontzettend blij dat Jean-Paul Govaerts, een van de stichters van Creative Factory, daar ook weer bij is.”

Paul Nouwkens aan het werk in zijn atelier.© Guy Van Nieuwenhuysen

Creative Factory is uit zijn winterslaap ontwaakt en daar horen tentoonstellingen bij. Zaterdag 4 en zondag 5 mei neemt het collectief deel aan Atelier in Beeld, het open atelierweekend voor beeldend kunstenaars over heel Vlaanderen en Brussel. De ateliers zijn open van 11 tot 18 uur, maar ook de expositieruimte met een groepstentoonstelling van Hannelore Van Even, Melissa Vandevijvere-van Noord, Koen Baelus, Marc Bogaerts, Karin De Backker, Monika Stach, Marianne Van Ravestyn, Paul Nouwkens, Ged Proost, Marie Koop en Jean-Paul Govaerts. De groepsexpo is ook op zaterdag 11 en zondag 12 mei gratis te bezoeken van 11 tot 18 uur.

“Maar ook de rest van ons seizoen, dat tot eind oktober duurt, plannen we heel wat tentoonstellingen”, zegt Koen Baelus. “Opvallend: de meeste exposanten zijn niet aangesloten bij Creative Factory.” Jean-Paul Govaerts stelt tentoon van 24 mei tot en met 2 juni, dagelijks van 10 tot 17 uur. Van 4 tot 10 juni is het aan Mark Lissens. Lieve De Weert geeft naar eigen zeggen een allerlaatste tentoonstelling van 14 tot 16 juni. Bart Lauwers is te zien van 25 juni tot 1 juli. Tijdens de zomermaanden plant Creative Factory een zomertentoonstelling, waarvan de inhoud nog niet bekend is. Van 10 tot 30 september is de galerie voorbehouden voor de laureaten van de Academie. Van 1 tot 7 oktober stelt Ann De Clerck tentoon. Juan Martin Monte Casablanca en De Ruimte sluiten het seizoen van 8 tot 21 oktober af met kunst van gedetineerden.

Naast beeldende kunst wordt in Creative Factory ook muziek gemaakt. Geregeld zijn er in de kelder van het Open Stadsatelier concerten.

www.creative-factory.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Turnhout