Recordwinst Ryanair ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

Nieuws
Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.
anp
maandag 20 mei 2024 om 08:01 aangepast 09:12
Afbeelding
beeld anp

Ryanair hanteert een gebroken boekjaar dat loopt van april tot eind maart. Dit keer bleef er 1,9 miljard euro winst over. Dat is 34 procent meer dan in het voorgaande boekjaar. De hoeveelheid passagiers lag 9 procent hoger dan een jaar eerder.

Door problemen bij Boeing moest Ryanair gedurende het jaar wel veel vluchten uit het schema schrappen. Voor de planning was op een hele voorraad nieuwe toestellen gerekend. Maar uiteindelijk kwamen er veel minder binnen dan de bedoeling was.

Vluchten geschrapt

Ook nu zijn deze vertragingen nog niet opgelost. Daardoor zag Ryanair zich eerder al genoodzaakt om verschillende vluchten te schrappen voor komende zomer.

De maatschappij, in passagiersaantallen de grootste van Europa, beschikte eind maart over 146 toestellen. Dit aantal hoopt Ryanair eind juli te hebben uitgebreid tot 158. Maar met Boeing was afgesproken dat er dan eigenlijk 23 meer toestellen geleverd zouden zijn.

Ticketprijzen

De problemen drukken ook op verwachte groei die in het nieuwe jaar mogelijk is. De maatschappij hoopt dit jaar 198 miljoen tot 200 miljoen passagiers te vervoeren. Een paar maanden terug rekende Ryanair nog op 205 miljoen passagiers in het nieuwe jaar.

De combinatie van beperkte capaciteit en toenemende reizigersaantallen heeft ook gevolgen voor de ticketprijzen. Ryanair schat in dat de hoogste prijzen in de zomer licht hoger kunnen liggen dan vorige zomer. Maar een precieze inschatting kan het bedrijf nog niet geven. Dat hangt er ook heel erg van af hoe het loopt met de lastminuteboekingen.

Ryanair sluit overigens niet uit dat de vertragingen in de leveringen van Boeing nog verergeren. Maar de kans dat dit gebeurt zou niet heel groot zijn. De strubbelingen spelen al langer. De laatste tijd heeft Boeing wel meer zaken aan het hoofd. Boeing ligt onder vuur door een reeks veiligheidsproblemen, die bij regelgevers, consumenten en investeerders zorgen oproepen. Dat begon in januari toen tijdens een vlucht van Alaska Airlines een deurpaneel van een Boeing 737 MAX 9 los kwam.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuw meldpunt voor schrijvers tegen dreiging en intimidatie

Schrijvers die bedreigd of geïntimideerd worden, kunnen vanaf maandag terecht bij het meldpunt SchrijversVeilig. Bij het platform kunnen schrijvers voorvallen melden, advies inwinnen en ondersteuning krijgen na incidenten.

Afbeelding

Paginagrote advertentie tegen beoogde btw-verhoging

Een grote groep organisaties uit de cultuur, sport, horeca en media komt gezamenlijk in actie tegen de btw-verhoging die de formerende partijen willen doorvoeren.

Afbeelding

Pro-Palestijnse aanwezigen verstoren campagnebijeenkomst GL-PvdA

Enkele pro-Palestijnse aanwezigen hebben zondagavond een campagnebijeenkomst van GroenLinks-PvdA in Hilversum verstoord. Beveiligers verwijderden de personen uit de zaal.

Afbeelding

Bij mesaanval in Mannheim verwonde agent overlijdt na coma

De politieagent die vrijdag gewond raakte bij een mesaanval in het Duitse Mannheim is dood. Dat melden het openbaar ministerie van Karlsruhe, het politiebureau van Mannheim en de staatsrecherche. Eerder zondag was hij in een kunstmatige coma gebracht.

Afbeelding

Trump waarschuwt: celstraf kan breekpunt zijn voor aanhangers

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft gesuggereerd dat hem naar de gevangenis sturen een 'breekpunt' kan zijn voor zijn aanhangers.

Afbeelding

Drenkelingen in Maas bij Venlo mogelijk getraceerd

Een sonarboot van de politie heeft zondagnamiddag mogelijk een of beide drenkelingen getraceerd naar wie sinds de ochtend in de Maas bij Venlo gezocht wordt. Het tweetal sprong rond 06.45 uur aan de Maaskade bij Venlo in het water en wordt sindsdien vermist.