Steunbetuigingen voor Iran na onverwachte dood van president

Nieuws
De eerste buitenlandse leiders hebben gereageerd op het plotselinge overlijden van de Iraanse president Ebrahim Raisi. Hij is verongelukt bij een helikoptercrash zondag in Iran. Ook minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian is daarbij omgekomen.
anp
maandag 20 mei 2024 om 08:36 aangepast 09:17
Afbeelding
beeld anp

Pakistan houdt een dag van rouw. De vlag hangt halfstok uit respect voor Raisi en de andere slachtoffers van de helikoptercrash, en in solidariteit met Iran. "Ik hoopte op goed nieuws", reageert premier Shehbaz Sharif op X na berichtgeving dat alle inzittenden zijn omgekomen. Hij spreekt zijn medeleven uit na het "vreselijke verlies". "De grootse Iraanse natie zal deze tragedie met de gebruikelijke moed te boven komen."

De president van de Verenigde Arabische Emiraten, Mohamed bin Zayed al Nahyan, laat op X weten dat zijn land "in deze moeilijke tijd solidair is met Iran". Hij spreekt van een "tragisch incident", net als de Iraakse premier Mohammed Shia al Sudani. De Iraakse premier laat weten dat Irak "solidariteit betuigt met het broederlijke Iraanse volk en de functionarissen van de Islamitische Republiek tijdens deze pijnlijke tragedie".

Europese Unie

De Indiase premier Narendra Modi zegt "zeer bedroefd en geschokt" te zijn door Raisi's "tragische dood". "Mijn oprechte condoleances aan zijn familie en de bevolking van Iran", staat in een verklaring op X. "India steunt Iran in deze tijd van verdriet." Modi stelt dat Raisi's bijdrage aan de relatie tussen hun twee landen "altijd zal worden herinnerd".

Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, brengt namens de Europese Unie "oprechte condoleances" over na de dood van de president, minister en de zeven inzittenden van de helikopter. "Onze gedachten zijn bij hun families." Er zijn verder ook steunbetuigingen uit onder meer Turkije, Rusland, Syrië en Maleisië.

Ook door Iran gesteunde groeperingen hebben gereageerd. Mohammed Ali al Houthi, leider van de Houthi-rebellen in Jemen, heeft zijn condoleances overgebracht. Hamas heeft het over "condoleances en solidariteit" voor ayatollah Ali Khamenei, de regering en het volk in Iran na het "enorme verlies". De Palestijnse groepering prijst de verongelukte leiders voor hun steun aan de Palestijnse zaak en het verzet tegen Israël. Ook Hezbollah in Libanon heeft steun betuigd. Die groepering noemt de overleden Raisi een "beschermer" van anti-Israëlgroepen in de regio.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kans op ergste file ooit op A12 van Den Haag naar Utrecht

De ANWB en Rijkswaterstaat verwachten maandag op de A12 van Den Haag naar Utrecht enorme hinder vanwege werkzaamheden. 'Als weggebruikers hun reisgedrag niet aanpassen, kan dit zomaar de ergste file ooit op de A12 worden', zegt omgevingsmanager van Rijkswaterstaat Leonie de Vri..

Afbeelding

Makers van hits van afgelopen jaar geëerd tijdens Buma Awards

In het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) worden maandagavond de Buma Awards uitgereikt. Tijdens het jaarlijkse Buma Awards Gala worden de mensen achter de hits van het afgelopen jaar geëerd.

Afbeelding

Woning beschoten in Rotterdam-Zuid, geen gewonden

In de nacht van zondag op maandag is een woning in de Moerkerkestraat in Rotterdam-Zuid beschoten. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt. Er waren op het moment van de beschieting geen mensen aanwezig in de woning.

Afbeelding

Nieuw meldpunt voor schrijvers tegen dreiging en intimidatie

Schrijvers die bedreigd of geïntimideerd worden, kunnen vanaf maandag terecht bij het meldpunt SchrijversVeilig. Bij het platform kunnen schrijvers voorvallen melden, advies inwinnen en ondersteuning krijgen na incidenten.

Afbeelding

Paginagrote advertentie tegen beoogde btw-verhoging

Een grote groep organisaties uit de cultuur, sport, horeca en media komt gezamenlijk in actie tegen de btw-verhoging die de formerende partijen willen doorvoeren.

Afbeelding

Pro-Palestijnse aanwezigen verstoren campagnebijeenkomst GL-PvdA

Enkele pro-Palestijnse aanwezigen hebben zondagavond een campagnebijeenkomst van GroenLinks-PvdA in Hilversum verstoord. Beveiligers verwijderden de personen uit de zaal.