Direct naar artikelinhoud
OpinieBrieven

Tijd voor een groetplicht

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 17 juli.

Tijd voor een groetplicht

Brief van de dag: Dag vakantiegangers

Hoera, de vakanties zijn begonnen. Een legioen stadsbewoners is neergestreken op een camping en een bungalowpark vlakbij het voormalige kerkdorpje Maliskamp, waar wij wonen. Op mijn vaste fietsrondje kom ik hen tegen en dan gebeurt het. Of gebeurt het juist níet: wanneer ik hen goedendag knik, groeten zij niet terug. Met stalen blik rijdt men door. Oogcontact wordt vermeden. Een enkeling kijkt verschrikt op.

Toen ik met mijn gezin ruim een kwart eeuw geleden in Maliskamp kwam wonen, groette iedereen elkaar op straat. De meeste kinderen en jongeren hebben dat in deze periode verleerd. Die voelen zich ongemakkelijk wanneer iemand hen groet. Zij beseffen niet dat elk menselijk contact begint met een ‘ogenblik’.

In het naburige, veel grotere Rosmalen is elkaar groeten vooral voorbehouden aan de ouderen. In ’s-Hertogenbosch, de gemeente waaronder Maliskamp en Rosmalen vallen, groeten alleen bekenden elkaar.

Het is slechts een observatie maar het doet pijn. En bij elke vakantieperiode word ik weer met de neus op de feiten gedrukt: elkaar op straat groeten is geen vanzelfsprekendheid meer en misschien staat dit symbool voor langs elkaar heen leven. Als kunstenaar heb ik in het kader van mijn project Laagvliegers dat juist over (mis)communicatie gaat proefposters ontworpen met de borden ‘Groetplicht’ en ‘Einde groetplicht’. Iets voor een glimlach maar ook om even bij na te denken. Het biedt in elk geval de kans om te ervaren hoe het voelt, wanneer een onbekende jou groet.

Onlangs zijn beide posters ‘getest’ door Jack Vreeke, een kunstenaar uit Weert. Hij observeerde de reacties. Gelukkig reageerden de mensen positief.

Ignace Schretlen, Rosmalen, beeldend kunstenaar en auteur

Jonggehandicapten

Ik heb het artikel over Wajongers (Ten eerste, 16 juli) drie keer moeten lezen om enige greep te krijgen op de inhoud. Hoe zou dat voor jonggehandicapten zijn? Je wordt gekort op je uitkering. Vervolgens kun je een aanvulling aanvragen op je gekorte uitkering om die weer aan te vullen tot wat je vóór de korting had.

Alleen al die actie kost de UWV en alle regelaars miljoenen aan administratiekosten. Wie bedenkt deze anomalie? In ieder geval niet iemand die zich kan of wil verplaatsen in een jonggehandicapte zonder werk – en met een gekorte uitkering. Het leven van jonggehandicapten is op veel onderdelen al uiterst lastig. Zeker vergeleken met mensen zonder handicap. Wat doen we dus? We maken het ze nóg lastiger.

Logisch dat het UWV uiterst verbaasd is dat het geen stormloopt op al dat aanvullende uitkeringsgeld. Wil je mensen enige hoop geven dan is het beter onmiddellijk te stoppen met deze onzin. Want daar worden mensen alleen maar slechter van – en dus meer gehandicapt.

Jaap van Velzen, Vlissingen

Pollen

In het artikel over hooikoorts (Ten eerste, 16 juli) wordt de indruk gewekt, en zelfs expliciet gesteld, dat pollen geteld worden. Het woord pollen is geen Nederlands, maar Engels en betekent stuifmeel. Stuifmeel kun je uiteraard niet tellen. Wat je wel kunt tellen, en dat is dan ook wat er gebeurt, zijn stuifmeelkorrels, in het Engels pollen grains. Dit komt ervan als je volstrekt overbodig Engelse woorden gebruikt in het Nederlands.

Dick van Harten, Monnickendam

Voorlezen

In ‘Lezen is een fantastisch medicijn’ (U, 14 juli) stond dat iedere leerkracht er bij de ouders op aan moet dringen vooral voor te lezen; ‘iedereen kan dat’. O ja? Iedere leerkracht zal het ‘aandringen om voor te lezen’ wel kunnen, maar niet iedere ouder kan voorlezen. In Nederland is 1 op de 9 mensen laaggeletterd. Vreemd dat een docent Nederlands aan hogeschool iPabo hier niet van op de hoogte lijkt te zijn.

Tine de Jong, Zaltbommel

Jumbo

Teun van de Keuken noemt Jumbo een slampamper, omdat deze niet meedoet met andere supermarkten die geen energiedrankjes meer verkopen aan kinderen onder de 14 (Economie, 16 juli). Die weigering van Jumbo lijkt mij alles te maken hebben met de sponsoring van Jumbo van het Red Bull F1 team waar Max Verstappen voor rijdt. Dat belang is voor Jumbo belangrijker.

Ad van Vuuren, Lelystad

Dames- en herenfinale

Waarom beslaat het verslag van de damesfinale op Wimbledon een halve (linker) pagina (Sport, 16 juli) en het verslag van de herenfinale een hele (rechter) pagina? Alleen al de foto van Novak Djokovic is even groot als het hele artikel over Angelique Kerber en Serena Williams, inclusief foto.

Esther Houben, Delft

Krijtbordje

De renners in de Tour de France weten, via hun gps-computers op het stuur, tot op de milliseconde waar ze zitten in het parcours. En via ‘de oortjes’ hebben ze constant contact met de ploegleider. Maar als zo’n mooie glanzende gele motorfiets in de Tour langs komt zoeven bij de koploper met achterop in een halve draai de bijrijder met een zwart bordje en daarop geschreven met vlekkerig bordkrijt 1’30’’ dan weet ik dat het zomer is. Ik hoop dat het krijtbordje nooit zal verdwijnen.

Marc Lezwijn, Zoetermeer