24 februari 2018 om 03:00
Luister naar

Wat noem je 'uitzinnig'?

‘Uitzinnig’ waren ze, de stralende Oranjevrouwen, om een onverwachte bronzen medaille. Mooie plak, dat zeker. Maar dat woord in een krantenkop is toch ook een gevalletje woordinflatie.

Bij ‘uitzinnig’ denk ik eerder aan de Syriërs, in Oost-Ghouta, neerzittend bij verwrongen beton­ijzer, waar eerst hun huis stond.

Ja, ik genoot ook van de Spelen. Maar deze week kreeg de ‘uitzinnige’ medaillevreugde wel iets onverteerbaars. Waarom? Omdat de werkelijkheden in deze wereld zo totaal gescheiden zijn. Kon dan niet één sporter zijn of haar medaille opdragen aan de vijftig kinderen, door Assad afgeslacht? Nee, blijkbaar. De bubbel is te sterk. Het doet voor mij afbreuk aan de olympische gedachte. Het NOS Journaal knipt en plakt de vloekende werkelijkheden, botsende gelijktijdige gebeurtenissen, tot bizarre collages, van hoogte- en dieptepunten van menselijk gedrag. In één wereld, één week. Eén veertigdagentijd. Het is geen verwijt hoor, zo werkt het Journaal gewoon. Maar ik wil niet afstompen. Ging het zo ook in 1940-1945? Het raadsel van de gelijktijdigheid, de grondige dubbelzinnigheid, is al oud.

Soms raken de werkelijkheden elkaar. Dan voel je even de tocht van wat er écht gebeurt. Vorige week hoorde ik uit betrouwbare bron dat wifi in vluchtelingenkampen in Zuid-Europa vaak indirect wordt gerund door de CIA. Dit gaf me wel een veilig gevoel. Zo proberen ze de terroristen eruit te vissen, via hun telefoon- en mailverkeer.

In mei 2017 sprak ik, in een nachttrein onderweg in Midden-Europa, een huurling. Eeuwen vochten huurlingen de oorlogen uit. En nu weer. De medepassagier, een jonge Chinese Brit, was per trein onderweg van Londen naar huis, naar China. Vechtsporter en beroepssoldaat. Verhuurt zichzelf aan militaire beveiligingsbedrijven. Hij mocht voor Rusland zijn hals wagen in Syrië. Voor 30.000 dollar. Zijn antwoord was: nee. ‘Dat is echt belachelijk weinig geld, voor een heel groot risico om terug te keren in een bodybag.’

Deze week dacht ik aan die treinreiziger, bij het nieuws dat er mogelijk tweehonderd Russen en huurlingen zijn omgekomen in Syrië. Hij maakte de goede keus.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jan-Willem Wits

De schuilkerken van toen zijn het hoofddoekjesverbod van nu. We zijn altijd al goed geweest in pesten

De weerzin van iemand als Geert Wilders tegen de islam is niet nieuw, maar sluit aan bij een lange traditie van het (weg)pesten van andersdenkenden, schrijft Jan-Willem Wits.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.

Nienke Hofsink

De Bijbel leert dat slaven geen slaven blijven. Wat kunnen wij daarmee?

Je bent dus zondig? Gebruik dat niet als excuus om niet te veranderen, schrijft Nienke Hofsink. 'Er is een ander leven mogelijk, van gerechtigheid, vrede en vreugde.'

nd

We mogen meer opkomen voor medeburgers die als trans- of non-binaire personen door het leven gaan

Columnist Sahar Noor bespeurde de afgelopen maanden op diverse plekken transfobie. Ze vraagt zich af waarom er zo veel weerstand is tegen transpersonen.

nd

Ineens ruikt Amsterdam CS naar kolendamp! De schitterende Oriënt-Express uit 1920 trekt volop bekijks

Op Amsterdam CS rijdt langzaam de mooiste trein van Europa binnen: de Oriënt-Express, uit 1920, een rijdend stuk spoorhistorie. Nog steeds kun je tegen royale betaling mee, van Londen naar Parijs, Venetië of Istanbul.

Cocky Drost

Is het egoïstisch als ik zeg dat ik geen zin heb in seks? Een vrouw hoeft niet altijd zin te maken

‘Soms moet je je man z’n gang maar even laten gaan, want als je getrouwd bent is jouw lichaam van hem.’ Misschien - hopelijk - voel jij acute verontwaardiging als je dit leest.

Zeg het gewoon: een christen zou niet met een vliegtuig op vakantie moeten gaan

In enkele decennia is het idee ontstaan dat iedereen ‘recht’ heeft op jaarlijkse vliegvakanties. En nog steeds groeit het aantal vluchten. Tijd voor concrete leefregels wat dit betreft, beargumenteert Mark de Jager.

Afbeelding

De oorzaak van veel ellende is dat brute macht over gerechtigheid heerst en velen daarover zwijgen

'In 1964 werd ik met een spandoek voor Paleis Soestdijk gearresteerd', schrijft Aad Kamsteeg. Zestig jaar later vraagt hij opnieuw aandacht voor de Molukkers.

Let goed op als er een beroep wordt gedaan op wetenschappelijk onderzoek

Het pleit voor minister Piet Adema dat hij het stempel 'veilig' op glyfosaat wantrouwde. Een beroep op wetenschappelijk onderzoek zegt helaas lang niet alles, stelt Reina Wiskerke.