KV Mechelen wint voor de vierde keer dit seizoen van Westerlo

Opnieuw geen punten voor Westerlo tegen boeman KV Mechelen. In vier confrontaties met Malinwa dit seizoen beten de Kemphanen telkens in het zand. Bafdili voor de rust en comeback kid Belghali in de tweede helft bezorgden de bezoekers een 0-2-zege.

Bart D’haene

Het grillige mei-weer liet zich ook in het Kuipje gelden. Net voor de aftrap en na de huldiging van de afscheidnemende keeperstrainer Paul Peeters gingen de hemelsluizen open en veranderde de grasmat in een zompig veld. KV Mechelen, dat zonder de zieke Elias Cobbaut aantrad, paste zich het best aan de omstandigheden aan. In de studieronde kwam de thuisploeg nauwelijks in het stuk voor. In de negende minuut bokste Sinan Bolat een schot met effect van Patrick Pflücke weg en drie minuten later stuitte Bilal Bafdili op Bolat. Jordan Bos zorgde net na het openingskwartier voor de eerste Westelse dreiging met een kopbal over. De bezoekers bleven de meest dreigende ploeg: de doorgebroken Lauberbach botste (letterlijk) op Bolat.

Afgekeurd doelpunt

Voor KV Mechelen was het in minuut 25 dan toch raak. Kerim Mrabti vond Bafdili en die plaatste de bal beheerst in de linkerhoek. Mrabti waagde zelf ook zijn kans. Na een knappe actie trapte hij onbesuisd over. De thuisploeg had ondertussen het evenwicht hersteld. Met een slimme pass zonderde Nicolas Madsen Josimar Alcocer voor de bezoekende doelman Yannick Thoelen af. Vanuit een moeilijke hoek geraakte de Costa Ricaanse international niet voorbij Thoelen.

Na balverlies van Mory Konaté kwam de bal finaal bij Lucas Stassin. In de draai scoorde de belofteinternational. De vreugde was van korte duur. Matonga Simonini - die vorige week had moeten debuteren op het hoogste niveau in de wedstrijd tussen Standard en Westerlo en zijn debuut met een week vertraging maakte - werd naar het VAR-scherm geroepen en keurde het doelpunt af voor voorafgaandelijk buitenspel van Stassin. Met een schot van Bos dat in hoekschop afweek, noteerden we het laatste wapenfeit voor de rust.

Geen strafschop

Vroeg in de tweede helft - tijdens de rust werd de kampioenenploeg van de U21 van Westerlo gehuldigd - was er opnieuw een interventie van de VAR, nadat Bryan Reynolds in een duel met Daam Foulon neer ging en Simonini gewoon een doeltrap gaf. Na het bekijken van beelden zag Simonini geen strafschop in de stevige tackle van Foulon. Stassin vond van dichtbij niet het gaatje voorbij een sterk keepende Thoelen. Aan de overkant maakte Bolat een poging van aanvoerder Rob Schoofs onschadelijk. De ingevallen Allahyar Sayyadmanesh liet zich meteen opmerken met een versnelling tegen de doellijn. Konaté werkte zijn punter in hoekschop. Lion Lauberbauch liet dé kans op de 0-2 liggen. De spits zonder vertrouwen devieerde de perfecte voorzet van Foulon ongelukkig naast. KV Mechelen ontsnapte op zijn beurt aan de gelijkmaker: een vrije trap van Dogucan Haspolat spatte op de lat uiteen.

Mukau en Sayyadmanesh faalden in de afwerking. Dat deed de ingevallen Rafik Belghali niet. Op 17 september van vorig jaar viel de rechterflankverdediger op het veld van Sint-Truiden uit met een zware knieblessure. Uitgerekend bij zijn comeback was hij goed gevolgd toen Bolat een schot van die andere invaller Islam Slimani in zijn voeten duwde. Boeken dicht voor de thuisploeg die troosteloos laatste blijft in de Europe Play-offs. KV Mechelen wipt opnieuw over STVV naar de tweede plaats achter leider AA Gent.