Meer dan 60 artiesten en sprekers betraden het podium.
Foto: Belga

Meer dan 20.000 bezoekers voor 505-Concerten voor Menselijkheid

Op het Sint-Jansplein in Antwerpen zijn zondagavond de 505-Concerten voor Menselijkheid afgesloten. In totaal kwamen volgens de organisatie meer dan 20.000 bezoekers langs doorheen de dag. De toegang tot het plein was vanaf de namiddag met de regelmaat van de klok afgesloten omdat de maximumcapaciteit van 10.000 mensen was bereikt.

De 505-Concerten zijn een initiatief van muzikant Tijs Delbeke, zijn echtgenote, psychologe Elisabeth Van Lierop, en 11.11.11-directeur Els Hertogen. Zij willen naar eigen zeggen geen partijpolitieke standpunten verkondigen, maar wel in de aanloop naar de verkiezingen van 9 juni vragen om werk te maken van een betere wereld, en meer solidariteit met wie het moeilijk heeft.

Bekijk: Initiatiefnemers Els Hertogen en Tijs Delbeke: "Het is geen partijpolitiek evenement"

Videospeler inladen...

Meer dan 60 artiesten en sprekers betraden het podium, onder wie Flip Kowlier, Zwangere Guy, Portland, Eefje De Visser en Stan Van Samang. Bert Ostyn (Absynthe Minded) speelde een nummer dat hij schreef over de dood van student Sanda Dia voor het eerst live, en Bart Peeters bracht een lied dat hij speciaal voor het evenement maakte. Selah Sue riep aan het einde van de show dan weer een grote groep artiesten mee op het podium om Arno's 'Putain Putain' om te dopen tot "t Is tijd, 't is tijd! Voor meer menselijkheid!'.

De 3 organisatoren toonden zich op het podium erg dankbaar tegenover het toegestroomde publiek. "Denk nooit nog dat je op je eentje geen verschil kan maken", klonk het. "Kijk hier rond: vandaag maken jullie het verschil." Aan de politieke wereld vroegen de initiatiefnemers om de positieve boodschap van het evenement mee te nemen bij het uitstippelen van toekomstig beleid.

Onder meer Portland stond op het podium van de 505-Concerten voor Menselijkheid
© Nathan Dobbelaere

Meest gelezen