© Kioni Papadopoulos

Minder Kempense politici in Vlaams, maar meer in federaal parlement: “Te lang stiefmoederlijk behandeld”

Alle partijen hebben voortaan een Kempense vertegenwoordiger in Brussel. Voor CD&V blijft Tinne Rombouts in het Vlaams Parlement. “Ik betreur de uitslag en ben vooral ook bezorgd, maar mijn engagement voor de regio blijft onveranderd.” Reccino Van Lommel trekt voor Vlaams Belang naar Brussel. “De Kempen zijn te lang stiefmoederlijk behandeld, dat wil ik veranderen.”

Roel Sels, Britt Peeters

Volgens de voorlopige uitslagen (meer dan 90% van de bureaus geteld) blijft het aantal Kempense politici in Brussel behouden op veertien. Naar het Vlaams Parlement kunnen de Kempenaars voortaan carpoolen in één monovolumewagen. Kris Van Dijck, Paul Van Miert en Tine van der Vloet zetelen er namens N-VA. Tinne Rombouts (CD&V), Els Sterckx (Vlaams Belang), Staf Pelckmans (Groen) en Hannes Anaf (sp.a) maken de Kempense club volledig.

Voor Vlaams Belang en Groen is dat een vooruitgang, want zij waren er niet vertegenwoordigd. Open Vld moet het voortaan zonder Vlaams Parlementslid stellen. CD&V kreeg de zwaarste klap te verduren en gaat van vier naar één.

Tinne Rombouts zit met een dubbel gevoel: persoonlijk behaalde ze een mooie score, maar haar partij deed het allesbehalve goed. “Ik betreur de uitslag, en ben vooral ook bezorgd. De kaarten werden niet makkelijk gelegd, maar we moeten het signaal van de kiezer respecteren”, klinkt het.

Federaal

Het slechte resultaat van CD&V heeft ervoor gezorgd dat Rombouts de enige overblijvende Kempense christendemocrate in het Vlaams Parlement is. Maar ze voelt zich daarom niet minder gesterkt. “Het verlies van de Kempense zetels verandert niets aan mijn engagement voor de regio. Het blijft van het grootste belang, zeker nu, om samen aan de kar te trekken. Ook over de partijgrenzen heen. Dat hebben we de voorbije jaren al zo goed mogelijk gedaan, en dat gaan we blijven doen.”

Gelukkig is niet alles kommer en kwel. In de Kamer zal er voortaan meer Kempens te horen zijn dan ooit tevoren. En wat meer is: elke partij vaardigt een Kempenaar af.

Yoleen Van Camp (N-VA), ­Servais Verherstraeten (CD&V), Reccino Van Lommel (Vlaams ­Belang), Marianne Verhaert (Open Vld), Kim Buyst (Groen), Jan Bertels (sp.a) en Greet Daems (PVDA) zetelen voortaan in het federaal parlement.

© Wouter Adriaensen

Stiefmoederlijk

Turnhoutenaar Reccino Van Lommel is met Vlaams Belang een van de winnaars van de verkiezingen. Hij ziet de stap naar Brussel helemaal zitten. “De Kempen worden vaak stiefmoederlijk behandeld in Brussel. Dat heb ik tijdens mijn campagne al vaak aangehaald. Van een aantal zaken wil ik dringend werk maken. Zo wil ik het ondernemerschap in de Kempen promoten. Ook de mobiliteit van en naar de Kempen moet beter en daarbij kijk ik vooral naar de NMBS, die op dit moment in gebreke blijft. Tot slot wil ik zeker ook het probleem van de vluchtelingen aankaarten. De Kempen hebben meer vluchtelingen moeten opvangen dan andere regio’s en die oneerlijkheid wil ik graag rechttrekken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER