Dertig banen bedreigd bij lucht- en ruimtevaartbedrijf Sabca in Lummen

© BELGA

In de Lummense vestiging van het lucht- en ruimtevaartbedrijf Sabca staan 30 van de 105 banen op de tocht. Dat meldt de directie donderdag. Ze verwijst naar “een sterke daling van het werkvolume die te wijten is aan marktevoluties in de lucht- en ruimtevaartsector”.

gjs

De vestiging in Lummen is gespecialiseerd in het fabriceren van elementen in composietmateriaal voor Airbus-vliegtuigen en zakenjets. De werknemers assembleren ook onderdelen voor de Ariane 5-raket.

Maar de vooruitzichten voor de komende jaren zijn niet rooskleurig. Het aantal vliegtuigtypes bij Airbus en Boeing daalt en in de sector van de zakenjets zijn er sterke dalingen in de verkoopcijfers, klinkt het. Bovendien wordt het aantal Ariane 5-raketten verminderd ten voordele van de goedkopere Ariane 6.

Door die evoluties komt de leefbaarheid van de Lummense vestiging in het gedrang, stelt de directie nog. Ze kondigde daarom een intentie tot herstructurering aan.

“We willen de composietactiviteit op lange termijn binnen de Sabca-groep behouden, maar er zijn geen concrete perspectieven die de werkvolumes kunnen verhogen in de komende vier jaar”, stelt Thibauld Jongen, de CEO van de Sabca-groep, in een persbericht. “Daarom willen we ons terugplooien op een kleinere organisatie die voldoende slagkracht, kennis en potentieel heeft om de toekomst met een positieve ingesteldheid tegemoet te gaan.”

De Lummense directie belooft een constructieve dialoog met de vakbonden om een “gepaste oplossing” te vinden voor de betrokken werknemers.

Sabca heeft nog vestigingen in Brussel en Charleroi.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus