Antwerpen als Europese draaischijf voor cocaïnehandel: “We zijn een hele generatie aan het verliezen”

Antwerpen kent de jongste jaren een opmerkelijke evolutie, zelfs in de iets minder goede wijken: criminaliteitscijfers dalen, pleintjes krijgen een grondige opknapbeurt en de middenklasse vindt opnieuw hun weg naar deze wijken. Maar Antwerpen kent ook sociale drama’s, die zich achter de gevels afspelen. En dat heeft maar één oorzaak: de drugstrafiek. “Diegene die het drugsprobleem aankaart, wordt meer met de vinger gewezen, dan diegene die het probleem veroorzaakt.”

vrt, pjv

Het Eén-programma ‘Pano’ bood woensdag een unieke inkijk in het Antwerpse drugsmilieu en schetst geen fraai beeld van de - illegale - miljoenenindustrie. Rotterdam mocht dan enkele jaren geleden de kroon spannen als draaischijf van de cocaïnehandel, ondertussen is de haven van Antwerpen de plek bij uitstek om in korte tijd hopen geld te scheppen. Een ex-dealer verdiende in vier jaar zo’n 800.000 euro met het verboden handeltje. “Waarom zou je dan nog naar school gaan”, vraagt de jongeman zich luidop af. “Je leeft beter dan je leerkracht.” En 800.000 euro is nog niks: “De grote jongens die in de haven werken, die pakken pas poen. Ik ken iemand die vorig jaar 27 miljoen heeft verdiend. 28 is hij.”

(Lees verder onder de video)

De haven van Antwerpen is intussen berucht als dé Europese invoerhaven van cocaïne. Groter in oppervlakte dan de haven van Rotterdam en veel meer wegen, maken het moeilijk om de kilometerslange afsluiting te controleren. De - voornamelijk Zuid-Amerikaanse - containers die volgepropt zijn met het dure witte poeder zijn makkelijk toegankelijk voor smokkelaars, die er ook handig gebruik van maken dat Antwerpen tevens de fruithaven van Europa is.

Familiebanden met Nederlandse drugmaffia

De Antwerpse drugsmaffia gaat steeds meer voor eigen rekening werken. De criminelen - voornamelijk van Marokkaanse origine - knapten vroeger het ‘vuile werk’ op voor hun Nederlandse collega’s met wie ze familiebanden hebben, maar staan ondertussen zelf hun mannetje in het drugsmilieu. Met alle gevolgen van dien: een explosie van geweld, dealers die de controle van de publieke ruimte overnemen, infiltratie van de politiediensten, en wanhopige moeders die tot uren in de nacht zitten te wachten totdat zoonlief eindelijk naar huis komt.

Volgens ‘Pano’ kennen heel wat Antwerpse Marokkanen iemand die coke dealt: een neef, een oom, een vader, … die zonder schroom hun jongere familieleden betrekken bij hun illegale handeltjes. Een nachtmerrie voor vele moeders, die eenzaam en veelal in stilte strijden om hun gezin bijeen te houden als vader achter tralies is verdwenen. Ze proberen in hun eentje wanhopig hun kinderen op het rechte pad te houden, maar dat is niet gemakkelijk.

“Ik heb geen vat meer op hem”, aldus een bezorgde moeder die haar zoon de gevangenis in zag vliegen. “Hij heeft geen doel. Hij wil niks doen. Heel de nacht op straat zitten.” Ze wil haar zoon terug, maar geld heeft een bijzondere aantrekkingskracht op de beïnvloedbare jeugd, die ook een graantje wil meepikken en een luxueus leven wil leiden.

(lees verder onder de video)

“Ge wilt hebben wat andere mensen hebben”, aldus de ex-dealer. “Dan denk je: ‘Ik wil ook zo’n villa’.” En het handeltje legt de drugshandelaars zeker geen windeieren. De kusten van Marokko staan vol met appartementsgebouwen die zijn opgetrokken met Antwerps drugsgeld. In Antwerpen investeren de criminelen in gebouwen en handelszaken om hun geld wit te wassen en hun drugs te verdelen. Bovendien hanteren ze een strenge omerta, die in stand wordt gehouden door de angst voor het brute geweld. Iemand martelen, bedreigen, beschieten, het zijn zaken die alsmaar vaker voorkomen in Antwerpen.

Zwijgplicht

De dwingende omerta is zo alomtegenwoordig dat sommige moeders geen uitweg meer zien en hun zonen anoniem aangeven bij de politie. De moeders vertellen dat ze zelfs bang zijn van hun eigen familie. Het is volgens buurtbewoners zo erg geworden dat drugshandel als normaal wordt beschouwd, elk gezin heeft immers wel iemand die vast heeft gezeten voor drugsfeiten: “Diegene die het drugsprobleem aankaart, wordt meer met de vinger gewezen, dan diegene die het probleem veroorzaakt.”

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) beseft dat de drugsmaffia aan invloed wint in de stad die hij onder zijn hoede heeft. Piepjonge kinderen worden geronseld en moeten kleine opdrachten vervullen, zoals telefoonnummers laten blokkeren als iemand tegen de lamp is gelopen, of een signaal geven als de politie in de buurt is.

Oplossing?

Dat jonge kinderen worden betrokken bij de cocaïnehandel is niet onschuldig, volgens De Wever, die vindt dat dergelijke praktijken een traject creëert waarbij jongeren bijna vanzelf in andere vormen van criminaliteit terechtkomen. Zoals relschoppen: “Na de laatste rellen op het Terloplein analyseerden de politiediensten de beelden. Ze konden 75 jongeren identificeren. Wat bleek? 80% van de relschoppers stond op onze lijst van drugsdelinquenten.”

De Wever is bezorgd. Hoewel het geen typisch Antwerps fenomeen is, is de hoeveelheid cash die in het Antwerpse milieu rondgaat een “gamechanger”, aldus De Wever. “We zijn een hele generatie aan het verliezen. We moeten er aan denken om thuis in te grijpen, maar dat is een gevoelige discussie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen