Direct naar artikelinhoud
NieuwsBelgië

N-VA zet zegetocht door, Vlaams-nationalistische partij grootste in Antwerpen en andere steden

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in België is de Vlaams-nationalistische partij N-VA zondag als grootste uit de bus gekomen in steden als Antwerpen, Genk en Hasselt. Vooral de uitslag in Antwerpen was met spanning tegemoet gezien, omdat N-VA daar regeert met liberalen en christendemocraten, zoals ook het geval is in de federale regering.

Burgemeester Bart de Wever (midden) tijdens een partijbijeenkomst in Antwerpen zondagavond.Beeld AFP

De Antwerpse burgemeester en N-VA-leider Bart de Wever heeft het succes van zes jaar geleden kunnen bestendigen. De Wever, die tienduizenden voorkeurstemmen kreeg, ziet de uitslag als een beloning voor zijn aanpak van zware criminaliteit en probleemjongeren. N-VA behaalde ruim 36 procent van de stemmen – een licht verlies ten opzichte van de verkiezingen in 2012. Toen werd de partij in de Scheldestad en meer dan twintig randgemeenten, de grootste partij, soms vanuit het niets. N-VA behaalde zondag in sommige van die gemeenten de absolute meerderheid.

De Wever maakte destijds een einde aan het 80-jarig bestuur van Antwerpen door een sociaal-democraat. Hij kan burgemeester blijven omdat de colatie een nipte meerderheid behoudt, ondanks fors verlies van de christen-democratische CD&V. ‘Vrienden, we hebben het gehaald’, zei hij tegen juichende partijgenoten. De Wever noemt zich nu formateur, en zal ook spreken met Groen, de partij die verrassend tweede werd.

Boete

Ruim 8 miljoen Belgen konden stemmen op kandidaten in 581 gemeenten en tien provincies. België kent een stemplicht. Wie niet naar de stembus gaat, riskeert een boete van enkele tientallen euro’s. In de praktijk worden zelden boetes opgelegd.

Het rechts-populistische Vlaams Belang (voorheen Vlaams Blok) werd de op één na grootste partij in sommige Antwerpse wijken en steden als Aalst, Kortrijk en St. Niklaas, en zelfs de grootste in Ninove met een score van zo’n veertig procent. De lokale lijsttrekker Guy D’haeseleer sprak de hoop uit ’s lands eerste burgemeester namens zijn partij te worden.

Het Vlaams Belang is tot dusverre geconfronteerd met een cordon sanitaire, ofwel uitsluiting door de andere partijen. Volgens partijvoorzitter Tom Van Grieken kunnen andere partijen niet langer om het Vlaams Belang heen: ‘We worden de derde partij van het land.’

In Wallonië waren de ogen vooral gericht op Mons (Bergen), waar oud-premier Elio Di Rupo het boegbeeld is van de ooit oppermachtige sociaal-democraten. De PS leek er de absolute meerderheid te behouden, en in Luik bleef de partij veruit de grootste, maar elders werden aanzienlijke verliezen geboekt.

Broederstrijd

Veel aandacht ging uit naar de ‘broederstrijd’ in Bastogne (Bastenaken). De broers Benoît Lutgen (christen-democraat) en Jean-Pierre Lutgen (namens een lokale lijst) traden tegen elkaar in het krijt. Benoît kreeg de meeste stemmen en kan burgemeester blijven.

Analisten signaleerden de trend dat zittende burgemeesters goed scoren. Een hoge ‘burgemeestersbonus’ incasseerde de liberaal Bart Somers in Mechelen: zijn partij behaalde de absolute meerderheid. Somers werd vorig jaar gekozen tot beste burgemeester ter wereld.

Op 26 mei gaan de Belgen opnieuw naar de stembus. Op die dag worden Europese, federale en regionale verkiezingen gehouden.  

Hoe ligt Antwerpen er na zes jaar Bart de Wever bij? 

Zes jaar burgemeesterschap van Vlaamse nationalist Bart De Wever levert in Antwerpen gemengde gevoelens op, schreven we in aanloop naar de verkiezingen van zondag. Een ‘sterke leidersfiguur’ dan wel ‘sluipend vergif’. Of toch een praatjesmaker die passief toekijkt terwijl ‘de armoede toeneemt en de drugscriminelen gewelddadiger worden’