Voetbalstadion of concertzaal, met een fluohesje aan mag je overal binnen: “Verontrustend, maar verbaast me niet”

© VRT

Thomas Vanderveken en Jan Van Looveren hebben de kip met de gouden eieren ontdekt. Of liever: de sleutel die bijna álle deuren opent, of het nu die is van een voetbalstadion of van een concertzaal. Het bijzondere is dat iedereen zo’n sleutel heeft: een fluohesje. Factcheckers gaat ermee aan de slag.

Tom de Leur

Op YouTube staat sinds november 2017 een filmpje waarin twee jonge Amerikanen met fluohesjes de controle proberen te verschalken in een filmzaal, de keuken van een sterrenchef, een museum, een dierentuin en het pretpark Disneyland. Het filmpje werd al acht miljoen keer bekeken en intrigeerde ook Jan Van Looveren van Factcheckers. Hij wou weten of het echt zó gemakkelijk was om met een simpel fluohesje binnen te raken op plaatsen waar de toegang gecontroleerd wordt. Jan daagde Thomas Vanderveken uit, die zich net als Jan vermomde.

© RR

Met ‘de Jef’ spreken

Op één dag deden Thomas en Jan negentien locaties aan. “We zijn gemakkelijk begonnen, op een plek waar de toegang betalend was, maar met een minimum aan controle”, zegt Vanderveken. “Zo hebben we de lat steeds hoger gelegd. Ik noem geen namen, maar we zijn met onze fluohesjes binnengeraakt in een voetbalstadion van een ploeg uit de Jupiler Pro League en in een grote, bekende concertzaal. Dat is verontrustend, maar tegelijk verbaast het me niet helemaal. Met zo’n fluohesje val je op. En mensen veronderstellen dat je zo’n ding nooit zal dragen als je niet wil opvallen. Jan en ik waren ook vermomd, dus we zagen er een beetje raar en zelfs onbetrouwbaar uit. Maar als je zo’n vestje zonder vermomming kunt dragen, wek je volgens mij helemáál geen argwaan.”

Vanderveken geeft toe dat de drager van een fluohesje ook een zekere uitstraling moet hebben, iets in de zin van “Ik werk hier, wie doet mij wat”. “Jan heeft dat zelfverzekerde heel erg in zich. Die zei gewoon: Ik moet de Jef spreken. Als iemand dan vroeg wie Jef was, zei Jan: Dat is mijn probleem niet, ik moet hem nú spreken. Ik moest het dan toch wat voorzichtiger aanpakken. Ik gebruikte eerder het excuus dat ik even naar het toilet moest. (lacht) Maar het werkte wel. Ik ben amper twee keer tegengehouden, twee keer op een plaats waar poortjes stonden. Jan is één keer tegengehouden omdat hij herkend werd.”

© VRT

Te laks

Een simpel fluohesje dat alle deuren opent: Thomas Vanderveken geeft toe dat het verontrustend is. “We willen geen paniek zaaien, maar ik vind het wel opmerkelijk dat het zomaar kan. Wij hebben met onze hesjes vertrouwen gekregen dat we eigenlijk niet mochten krijgen, en dat op drukke plaatsen waar mensen met verkeerde bedoelingen veel onheil kunnen aanrichten. Of mensen ons niet zullen nadoen? Jan zegt letterlijk in de uitzending: Zeker doen, maar ik hoop dat ze je tegenhouden. Wij willen gewoon aankaarten dat er te laks met die controles wordt omgesprongen. Het kan geen kwaad om dat met een simpel fluohesje duidelijk te maken.”

Factcheckers, Eén, 20.40 uur

INFO

FactcheckersEén, 20.40 uur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen