Tsunami-alarm in VS afgeblazen

Inwoners van sommige staten kregen via de telefoon een waarschuwingsbericht © AP

themabeeld © ss

thumbnail: Inwoners van sommige staten kregen via de telefoon een waarschuwingsbericht
thumbnail: themabeeld

De aardbeving van dinsdag, met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter, is een van de krachtigste uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het epicentrum bevond zich voor de kust van Alaska. Het bijhorende tsunami-alarm is afgeblazen. Er zijn voorlopig geen meldingen van slachtoffers of schade.

lbo, wle

De gevolgen van de gevreesde vloedgolven vielen mee. Aan de kust waren die geslonken tot zo'n 30 centimeter. Inwoners hadden uit voorzorg wel de raad gekregen om naar hoger gelegen gebieden te trekken. Dat leek nodig, omdat boeien in de Golf van Alaska na de krachtige aardbeving nog vloedgolven tot 10 meter hadden opgemeten.

Toch is het gevaar nog niet volledig geweken. De kustwacht van San Francisco geeft de raad om de kustlijn te mijden: de komende twaalf uur kan de stroming in het gebied nog verstoord zijn door de aardbeving.

Alarm

De aardbeving deed zich voor om 00.31 uur plaatselijke tijd (10.31 uur Belgische tijd) op een diepte van 10 kilometer en 280 kilometer ten zuidoosten van de stad Kodiak, aldus de USGS. Er werd onmiddellijk een tsunamiwaarschuwing afgekondigd voor het grootste deel van de zuidkust van Alaska, de eilandengroep Aleoeten en de Canadese provincie Brits-Columbia. Het tsunami-alarm is ondertussen overal opgeheven.Volgens Sky News werden in het verleden in de VS nog maar vier aardbevingen geregistreerd met een grotere kracht. Alle vier de aardbevingen resulteerden toen in een tsunami. Eventuele vloedgolven die door de beving zouden zijn veroorzaakt, doen er in dat geval enkele uren over om de Amerikaanse en Canadese kust te bereiken.

‘Langste aardbeving’

Nathaniel Moore, die in een boot zat vlak bij Kodiak, een eiland voor Alaska, zegt aan de Amerikaanse zender CNN dat hij de aarde voor zeker een minuut stevig voelde beven. Meteen daarna trok hij samen met andere vissers naar hoger gelegen gebieden. ‘Het hele dorp wordt intussen geëvacueerd.’

Heather Rand woont in Anchorage in Alaska en vertelde CNN dat het ‘de langste aardbeving was die ze ooit gevoeld heeft.’

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De beving vond plaats op 250 kilometer van de plaats Chiniak, op een diepte van 10 meter. Met een kracht van 8.2 op de schaal van Richter gaat het momenteel op de zwaarste aardbeving van het jaar.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.