© rr

Natuurpunt legt in Den Rooy een kortebeentjespad aan

Natuurpunt Markvallei heeft de toekomstplannen toegelicht van de natuurgebieden Den Rooy en Smisselbergen in Meerle (Hoogstraten). Er komen meer speelmogelijkheden, extra infoborden en de prioriteit ligt bij loofbomen.

ronny van den ackerveken

De natuurvereniging kocht in 2015 Den Rooy met een oppervlakte van 42 hectare en vorig jaar kwam daar 35 hectare aansluitend natuurgebied van De Smisselbergen bij. In Den Rooy is een uitgestippelde wandelroute aangelegd. “Het beheersplan voor Den Rooy is opgemaakt, maar nog niet goedgekeurd door Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V)”, vertelt Stijn Leestmans van Natuurpunt Markvallei. “Daardoor krijgen we voorlopig geen geld om werken, zoals het aanleggen van een parking en infoborden plaatsen, uit te voeren.”

Ontbossen

“Bovendien moeten we voor veel ingrepen telkens een vergunning aanvragen en dat zorgt voor meer administratie”, weet Leestmans. “Het domein is vroeger ontbost geweest en daarna zijn nieuwe bomen geplant. We willen met Den Rooy graag evolueren naar een eiken- en beukenbos. Nabij het veentje is het de bedoeling om natte heide te creëren.”

Zitbank

Voor de bezoekers ontstaan op termijn meer mogelijkheden in Den Rooy. “Het wandelpad krijgt een verkorting die toegankelijk wordt voor kinderen en buggy’s. Dat noemen we het kortebeentjespad en gaat normaal gezien klaar zijn in april. Naast de parking op de Ulicotenseweg komt een klein speelbos en ook dieper in het bos willen we speelelementen aanbrengen. Het natte gedeelte van het wandelpad komt een stuk hoger te liggen. Jammer genoeg blijven we geregeld sluikstorten aantreffen in het gebied. In de Smisselbergen wordt het wandelpad rond het domein aangelegd. Het beheersplan zit nog in de onderzoeksfase”, zegt Stijn Leestmans.

De naaldbomen in de beide domeinen worden geleidelijk omgezet naar loofbomen.

“In september beginnen de eerste dunningswerken. Het gaat om 30% grove den. De volgende jaren doen we nog meer dunningen. Daarnaast bestrijden we de niet-inheemse boomsoorten, zoals vogelkers en Amerikaanse eik. De voormalige moestuin van Den Rooy wordt een park met hoogstambomen”, legt Stijn Leestmans uit. Om de doordringbaarheid van het bos voor vlinders en vleermuizen te vergroten worden er ook bosranden en open plekken aangelegd waar lokaal meer gedund wordt. Deze bosranden verhogen de variatie in het bos wat ook de bezoekers ten goede komt.