Stevoort loopt onder water op belangrijkste dorpsdag van het jaar

Hasselt -

Net op het moment dat heel Stevoort zich opmaakte voor de Pinksterfeesten, het grootste dorpsevenement van het jaar, gingen de hemelsluizen massaal open. Meerdere straten stonden blank. Het water stroomde in enkele huizen binnen en veroorzaakte vooral averij aan het machinepark van doe-het-zelfzaak het Maatwerkhuis.

Het was zaterdag rond 19 uur toen regen met bakken uit de lucht viel. Onder meer de Alken-, Kozen-, Janne- en Lindestraat kregen het water niet verwerkt. Heel Stevoort had op dat moment verzameld aan feestzaal De Steborg voor de Pinksterfeesten die letterlijk in het water vielen en niet konden doorgaan.

Marcel Sampermans en Suzanne Vanwelckenhuyzen zagen de watermassa van de verzadigde velden en grachten van de Jannestraat afkomen richting hun woning in de tegenoverliggende Kolmenstraat. “Het liep vooraan langs de garage binnen en langs achter door het tuinhuis weg. Het is niet de eerste keer dat we getroffen zijn. In 2021 was het ook van dat. Eerder deze week hadden we al zandzakjes aan de garage gelegd maar die volstonden nu niet. Hoe groot de schade is? Geen idee. In de kelder staat ook nog water.”

Bij Bex Herenmode op het Sint-Maartenplein was het dweilen geblazen.© GeHo

Suzanne Vanwelckenhuyzen: “Het water liep vooraan langs de garage binnen en langs achter door het tuinhuis weg.”© GeHo

Schade

Bij Maatwerkhuis stond het water in de kelder.© GeHo

Bij de buren van het Maatwerkhuis loopt de schade nog meer op. Pompen draaien op volle toeren om het water uit de kelder te krijgen waar ook de verwarmingsketel staat. “Ik kreeg een telefoontje dat ik toch maar eens naar mijn zaak moest komen kijken”, zucht David Jorissen. “De CNC-freesmachine is vermoedelijk kapot. De sensoren op de grond stonden onder water. Of de andere machines werken, kan ik niet zeggen. Ik durf ze nog niet op te starten. Het regenwater heeft in het verleden al eens langs de zaak afgestroomd, maar nog nooit binnen.”

De Pinksterfeesten zaten er meteen op voor de Stevoortenaren die wel hun solidariteit bewezen en massaal aan de slag gingen om het water weg te krijgen en het puin op te ruimen.

Herenmode

Ook bij Bex Herenmode op het Sint-Maartenplein was het dweilen geblazen. Meerdere deelnemers van de kleurenstrijd staken de handen uit de mouwen. “Het water kwam uit de grond omhoog. De kleding is niet beschadigd. Nu zal het enkele dagen afwachten zijn wat de schade aan de vloeren en houten toonbanken is”, zegt Peter Bex.

 (geho)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer