Antwerpse schepen wil de ruien gebruiken als wateropslagplaats

Boottocht in de Antwerpse ruien. © GVA

Antwerpse schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) wil de ruien, een oud rioleringsstelsel onder de stad, gebruiken om regenwater op te slaan. Het voorstel is een onderdeel van een nieuw waterplan dat de stad op termijn beter moet wapenen tegen periodes van droogte.

tbs

Het Antwerpse stadsbestuur laat onderzoeken of de ondergrondse ruien gebruikt kunnen worden om regenwater op te vangen. ‘Als het hard regent, stroomt het overtollige water gewoon weg. Op andere momenten is het dan weer te droog. We zoeken dus een manier om water op te slaan zodat we het kunnen gebruiken op momenten dat het nodig is’, zegt het kabinet van schepen van Publiek Domein Ludo Van Campenhout.

De ruien dienden vroeger als riolen en vormen een stelsel van acht kilometer. Een groot deel ervan wordt niet gebruikt en zou daardoor geschikt zijn als wateropslagplaats. ‘We denken om er grote bassins in te plaatsen. Het opgevangen water kan – als het te droog is – gebruikt worden voor bomen en planten, of overal waar vocht nodig is’, zegt het kabinet. ‘We moeten wel nog bestuderen hoe dat systeem juist in z’n werk gaat.’

Ook op andere plaatsen in de stad wil het bestuur wateropslagplaatsen installeren. ‘Op de Gedempte Zuiderdokken realiseren we al een systeem waar we het regenwater zullen opvangen en hergebruiken. Dat willen we ook als we de Groenplaats opnieuw aanleggen’, zegt Van Campenhout aan Het Laatste Nieuws.

Toeristische attractie

Een deel van het tunnelnetwerk wordt gebruikt als toeristische attractie, maar die zou niet verdwijnen, benadrukt het kabinet. ‘Het toeristische gedeelte is maar één tot anderhalve kilometer lang. Dat wordt volledig afgesloten van de opslagplaatsen en kan dus blijven bestaan.’

Het waterplan dat de stad opmaakt en waar ook waterzuiveraar Aquafin en watermaatschappij Water-Link aan meewerken, zou begin 2019 klaar moeten zijn.