30-jarige vrouw gewurgd teruggevonden in woning in Hasselt, echtgenoot en neef opgepakt

© Boumediene Belbachir

In de Canadastraat in Hasselt is zondag een 30-jarige vrouw uit Afghanistan vermoord aangetroffen. Het leek er eerst op dat ze zich had verhangen maar uit verder onderzoek bleek dat de vrouw eerst werd gewurgd. Haar echtgenoot en diens neef werden opgepakt op verdenking van de moord.

NANCY VANDEBROEK/GEERT HOUBEN

De bewoners van de Canadastraat in de Hasseltse Banneuxwijk vonden de omstandigheden waarin de Afghaanse vrouw om het leven was gekomen meteen verdacht. “Anders verzegelen ze het huis toch niet?”, klonk het. “Zondag zijn de speurders tot diep in de nacht hier geweest en twee dagen later liepen hier ook nog mannen in witte pakken rond. Ook vreemd dat ze de wagen van de echtgenoot zijn komen takelen. Dat gebeurt toch allemaal niet bij een zelfmoord?”

Het Afghaanse koppel woonde al enkele jaren in de buurt. De man verbleef al een 12-tal jaar in ons land waar hij zich omschoolde tot elektricien. In 2010 haalde hij zijn toekomstige Afghaanse vrouw ook naar hier.

Relatie

De neef van de man werkte voor een koerierdienst in Aken. Hij kwam vaak naar Hasselt om het weekend bij het koppel door te brengen. Het gerucht wil dat de Duitser een liefdesrelatie had aangeknoopt met de 30-jarige vrouw.

“Ze was kapster en ontving vrouwelijke klanten aan huis”, zeggen buren die enig contact met de vrouw hadden. “Wie binnenging, moest telkens zijn schoenen uitdoen. Hij sprak goed Nederlands, zij wat minder.”

Voor het overige bleven de contacten beperkt tot een obligaat ‘hallo’. “Het waren vriendelijke mensen. De vrouw was wondermooi, Miss België verbleekte bij haar. Je weet nooit wat er achter een gevel gebeurt, maar ze zag er gelukkig uit. Haar man werkte in de bouw. Hij heeft het huis helemaal verbouwd. Knap hoor, want toen hij het kocht was het niets meer dan vier muren.”

Opgepakt

Een buurtbewoner zou de hulpdiensten zondag kort voor 18 uur hebben verwittigd nadat de Duitse neef bij hem om hulp was komen aankloppen. Nagenoeg tegelijkertijd arriveerde haar man in zijn wagen. Hij zou vanuit Gent zijn gekomen en trof het levenloze lichaam in de hal aan. Hij werd maandag opgepakt op verdenking van moord, net als zijn neef die gisteravond werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Of de neef naar de gevangenis werd gestuurd, kon dinsdagavond bij het ter perse gaan niet worden vernomen. Het lot van de man van het slachtoffer was ook nog niet duidelijk. Zijn advocaat, Mark Huygen, wilde geen commentaar kwijt op het verloop van het onderzoek.