Direct naar artikelinhoud
Zaak-Assange

Washington kondigt 17 nieuwe aanklachten aan tegen Julian Assange

Julian Assange in een politiebusje voor zijn proces op 1 mei in Londen, waar hij tot 50 weken celstraf zou worden veroordeeld.Beeld AFP

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft zeventien nieuwe aanklachten geformuleerd tegen WikiLeaks-oprichter en klokkenluider Julian Assange (47) op grond van de anti-spionagewetten. De Australiër is al aangeklaagd wegens hacking.

De Verenigde Staten beschuldigen Assange er nu onder meer van dat hij zijn bronnen in gevaar bracht toen Wikileaks in 2010 ongeveer 750.000 militaire en diplomatieke documenten publiceerde. Met het vrijgeven van die bronnen kwamen de namen van Afghaanse, Iraakse en Chinese informanten (burgers, journalisten, religieuze leiders, mensenrechtenactivisten en dissidenten) ook op straat te liggen. Daarmee heeft hij hen in gevaar gebracht, aldus het ministerie.

Samenzwering

Daarnaast wordt hij ook beschuldigd van samenzwering met Chelsea Manning, de vroegere Amerikaanse militaire inlichtingenanalist die in 2013 werd veroordeeld, om de computers van het Pentagon te hacken. “Hij bracht daarmee de veiligheid van de Verenigde Staten in gevaar en speelde onze tegenstanders in de kaart”, zo luidt een verklaring van het ministerie.

Assange wordt er verder van verdacht “geholpen te hebben bij het verkrijgen van vertrouwelijke informatie, terwijl hij wist dat die gebruikt kon worden in het nadeel van de VS en in het voordeel van een andere staat”, luidt het in een verklaring van het ministerie.

Volgens de klokkenluider en zijn aanhangers kan hij niet vervolgd worden voor het publiceren van deze documenten door de vrijheid van de pers. “Het ministerie neemt de rol van de journalisten in onze democratie serieus, maar Julian Assange is geen journalist”, klinkt het bij het ministerie van Justitie.

Arrestatie en vervolging

Assange werd op 11 april gearresteerd op de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij zeven jaar lang verbleef om een uitlevering aan de VS te vermijden. Diezelfde dag kondigde Washington aan dat hij aangeklaagd werd voor computerinbraak. Daardoor hangt hem een celstraf van maximum vijf jaar boven het hoofd, terwijl de nieuwe aanklachten kunnen leiden tot tien jaar cel.

Momenteel zit Assange in Groot-Brittannië een straf van 50 weken uit wegens het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht. De VS willen dat Groot-Brittannië de WikiLeaks-oprichter uitlevert. Ook Zweden, dat het onderzoek naar de beschuldigingen van verkrachting tegen de Australiër enkele dagen geleden heropende, heeft de Britten verzocht om Assange te arresteren. Dat zou de eerste stap zijn in het uitleveringsproces aan dat land.