vrijdag 24 mei 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 AFP

Buitenland

Forum voor Democratie haalt drie zetels, maar klassieke partijen zijn grote winnaars

Nederland kiest voor Europa

den haag Vergeet de ruk naar rechts, Nederland heeft gisteravond voor Europa gekozen. De traditionele partijen gaan er op vooruit. Het eurokritische Forum voor Democratie (FvD) van Thierry Baudet wint ook, maar is slechts de vierde partij.

Verrassing in Nederland: niet de eurokritische FvD is er de grote winnaar geworden van de Europese verkiezingen, maar wel de PvdA van Frans Timmermans. De partij van de eurocommissaris kreeg 18,4 procent van de stemmen, goed voor vijf van de in totaal 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement. De rechts-liberale VVD en het christen­democra­tische CDA, twee regeringspartijen, volgen met allebei vier zetels. De VVD van premier Mark Rutte wint er één en CDA verliest er één.

De socialisten danken dat succes vooral aan de populariteit van kopman Frans Timmermans, die als zogenaamde Spitzenkandidaat hoopt voorzitter van de Europese Commissie te worden. Of dat lukt, zal zondag moeten blijken: pas dan weten we of de sociaaldemocraten de grootste fractie in het Europees Parlement worden. Opvallend: de opkomst voor de verkiezingen lag met 41,2 procent zo’n vier procent hoger dan de vorige keer.

Timmermans-effect

Veel tijd om te genieten van de verkiezingsoverwinning had Frans Timmermans niet. Hij ging gistermorgen al vroeg stemmen en vertrok meteen daarna naar Spanje. Vandaag zit hij in Italië om campagne te voeren, morgen doet hij Oostenrijk aan. Timmermans verwacht dat de verkiezingen een nek-aan-nekrace tussen conservatieven en sociaaldemocraten worden, dus telt iedere stem. “Ik wil voorzitter van de Europese Commissie worden en heb geen plan B”, verklaarde hij gistermorgen.

 EPA-EFE

Volgens de Nederlandse opiniepeiler Maurice de Hond profiteert PvdA van het ‘Timmermans-effect’. Hij vermoedt dat een op de vijf stemmers die in maart, bij de provinciale Statenverkiezing, nog GroenLinks stemde, nu voor de PvdA kiest. Ook 14 procent van de Neder­landers die voor het links-liberale D66 koos, zou nu voor de Partij van de Arbeid zijn gegaan. Ook bij SP en 50Plus wist Timmermans kiezers weg te snoepen.

“Een ander Europa”

Nederland trok woensdag, samen met het Verenigd Koninkrijk, als eerste land naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Zowat heel Europa verwachtte een ruk naar rechts en een forse winst voor de FvD van Thierry Baudet, maar dat blijkt dus niet het geval. Zijn partij haalt uit het niets wel drie zetels en is volgens lijsttrekker en oude bekende Derk Jan Eppink de winnaar, maar FvD haalt die zetels bij de PVV van Geert Wilders, dat van vier zetels terugvalt op één stuk.

Timmermans reageerde gisteravond tevreden op de exitpolls en hoopt dat dit resultaat ook elders in Europa doorgetrokken zal worden. “Ik merk dat er overal in ­Europa behoefte is aan een andere Europese Unie.” Hij denkt dat veel Europeanen meer samenwerking willen tegen klimaatverandering, op het sociale vlak en bij de aanpak van grote bedrijven die amper belasting betalen. “Dat zijn thema’s die ik in heel ­Europa tegenkom, en waar de sociaaldemocratie zich voor inzet.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws