© BELGA

Nieuwe campagne: Fietsers, opgepast voor…de fietser!

Er komt een sensibiliseringscampagne om fietsers te waarschuwen voor andere fietsers, zodat bijvoorbeeld “snelle fietsers meer rekening houden met gewone fietsers” die op datzelfde fietspad rijden, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Roger Oeyen, al jarenlang lesgever elektrisch fietsen, juicht het initiatief toe. “Met zoveel mensen op zoveel verschillende soorten fietsen, die bovendien allemaal aan verscheidene snelheden rijden, is het vandaag wennen voor iedereen.”

Werner Rommers

De sensibiliserings- en educatiecampagne komt er onder meer door het steeds drukkere verkeer op fietspaden. Of zoals de Fietsersbond zegt: “je vindt daar vandaag gewone fietsers, mensen op een snelle koersfiets, elektrische fietsen, de nog snellere speedpedelecs, maar ook brede bakfietsen tot zelfs zware transportfietsen”, aldus woordvoerder Wies Callens.

“Vermits die allemaal aan een andere snelheid rijden, is het voor fietsers echt wel zaak geworden om op dat fietspad bijzonder goed uit te kijken bij het afslaan of stoppen”, zegt Roger Oeyen, expert elektrische fietsen bij Okra.

Inschattingsfout

“Dat geldt overigens ook voor automobilisten die een fietspad kruisen”, aldus nog Oeyen. “Vandaag redeneren veel chauffeurs bij het zien van een oudere fietser dat ze nog overschot van tijd hebben om rechts af te slaan. Tot blijkt dat die oudere fietser met een snelle, elektrische fiets rijdt en veel sneller het kruispunt bereikt dan de chauffeur inschatte.”

© DBA

Om zulke misverstanden en “schrikreacties” tegen te gaan, komt er daarom in samenwerking met het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid een sensibiliserings- en educatiecampagne, zo laat Weyts weten aan Vlaams Parlementslid Mathias De Clercq (Open Vld). De campagne moet enerzijds eigenaars van snelle, elektrische fietsen – de zogenaamde speedelecs die tot 45 km per uur gaan – erop wijzen dat ze op bepaalde plaatsen niet sneller mogen dan 30 km per uur, bijvoorbeeld op jaagpaden. Daarnaast vraagt ze van deze categorie fietsers ook “hoffelijkheid” ten aanzien van andere fietsers op het fietspad “bijvoorbeeld door hun snelheid aan te passen, wanneer het op het fietspad erg druk is”, aldus nog Oeyen.

Blijven investeren

De campagne zal ook gericht zijn naar voetgangers. “Zij moeten beseffen dat het fietspad waarlangs ze wandelen ook kan worden gebruikt door snelle fietsers.”

De Fietsersbond juicht elke campagne toe die de veiligheid van fietsers verhoogt. “Maar voor ons moet men daarnaast ook blijven investeren in betere én bredere fietspaden om het stijgend fietsgebruik in al zijn vormen te kunnen opvangen. Al geven we toe dat minister Weyts forse inspanningen levert op dat vlak”, zegt Callens.