Direct naar artikelinhoud
Homohuwelijk

Julian Boom, die in 24 landen wilde trouwen met partner, overleden

Julian Boom (links) en Fleur Pierets.Beeld AFP

Julian Boom, de vrouw die met haar partner Fleur wou trouwen in alle 24 landen waar het homohuwelijk toegelaten is, is overleden. Dat heeft Fleur Pierets bekendgemaakt via Facebook.

De Belgische Fleur Pierets en de Nederlandse Julian Boom wilden met hun project op een globaal niveau mensen sensibiliseren voor lgbt-rechten. In oktober huwden ze in Antwerpen, na hun huwelijken in New York en Amsterdam. 

De twee vrouwen doopten hun project '22', naar het aantal landen waar het homohuwelijk mogelijk was op het moment waarop hun idee ontstond. Intussen kwamen Duitsland en Malta daar nog bij. Fleur en Julian wilden de foto's en filmopnames van hun huwelijken eind 2018 tentoonstellen.

Vorige maand werd echter kanker vastgesteld bij Julian. Haar gezondheid ging zodanig snel achteruit, dat de overige huwelijken afgeblazen moesten worden.

De vrouw had bij aanvang van het project gezegd dat het een succes zou zijn als het koppel één persoon kon overtuigen van gelijke rechten voor hetero's en niet-hetero's. Maar het project kreeg veel meer weerklank en ging wereldwijd over de tongen. Eind december kreeg het koppel zelfs een uitnodiging van de populaire Amerikaanse talkshow van Ellen DeGeneres. Omwille van haar ziekte kon dat plan echter niet doorgaan.