Eurovisiesongfestival

Daan, Johannes Genard, Jef Neve en andere Belgische artiesten pleiten tegen Israëlische deelname aan Songfestival

Eden Golan trekt voor Israël met de song ‘Hurricane’ naar het Eurovisiesongfestival.© reuters

Belgische muzikanten, kunstenaars, cultuurwerkers en -liefhebbers roepen in een open brief op om Israël te weren van het Eurovisiesongfestival.

Veerle Vanden Bosch

De Zweedse muzieksector riep al eerder op om Israël te weren van het Eurosongfestival, dat dit jaar in Zweden plaatsvindt. Een groep die zichzelf omschrijft als “de brede Belgische muzieksector, kunstenaars en bij uitbreiding het publiek” sluit zich in een open brief aan bij die eis. Als reden geven de ondertekenaars de toestand in Gaza aan: “Op dit moment heeft het Israëlische leger meer dan 31.000 Palestijnen gedood, onder wie 13.000 kinderen. De Palestijnse bevolking is ontheemd en leeft in dehumaniserende omstandigheden. (…) Het minste wat wij van de Belgische publieke omroepen (VRT en RTBF) en de European Broadcasting Union verwachten is dat zij de actualiteit en de waarschuwing van het Internationaal Gerechtshof ernstig nemen”, luidt het.

Niet-politiek evenement

De ondertekenaars nemen geen vrede met het antwoord van de VRT, die het standpunt van de EBU volgt: “Het Eurosongfestival is een niet-politiek evenement waarbij omroepen en artiesten met elkaar in competitie gaan, niet de regeringen.” De VRT benadrukt de verbindende rol van het muziekfestival voor kijkers en luisteraars van over heel de wereld. Een misleidende bewering, vinden de briefschrijvers. De publieke omroepen zijn onder meer gefinancierd met overheids- en belastinggeld. In 2022 werd na de invasie van Oekraïne bovendien wel besloten om Rusland te weren.

“Plots claimen dat het festival ‘niet politiek’ is, laat bovenal zien dat de openbare omroep nog liever in alle rust een podium biedt aan een staat die 31.000 moorden op zijn geweten heeft, dan dat de omroep een signaal zou willen maken tegen die gruwel. Hij verliest liever geen kijkers of goede connecties met de Israëlische omroep, dan dat hij zich wenst uit te spreken tegen een genocide”, vinden de briefschrijvers.

Bij de ondertekenaars zitten een aantal bekende muzikanten zoals Daan, Inne Eysermans (Amatorski), Johannes Genard (School is cool), Bert Ostyn (Absynthe Minded), Brihang, Pupul, Tourist LeMC, Gregory Frateur (Dez Mona) en Jef Neve, maar ook mensen uit andere disciplines zoals modeontwerpster en onderneemster Rachida Aziz, woordkunstenaar en schrijfster Hind Eljadid, scenarist en schrijver Angelo Tijssens en radiopresentatrice Ayco Duyster.