Direct naar artikelinhoud
Italië

Italië zoekt verder naar een regering: sociaaldemocraten en Vijfsterrenbeweging?

Kamervoorzitter Roberto Fico komt toe bij de Italiaanse president.Beeld EPA

Italië zoekt nog steeds naar een regering. Na de vastgelopen consultatieronde vorige week, wordt nu Kamervoorzitter Roberto Fico aangesteld om te kijken of een regering gevormd kan worden tussen de Vijfsterrenbeweging, waar Fico zelf lid van is, en de huidige centrumlinkse regeringspartij PD (Partito Democratico).

De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft Roberto Fico, de kersverse voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, gevraagd om een nieuwe consultatieronde op te zetten, op zoek naar een nieuwe regering voor Italië. Vorige week was een consultatieronde van senaatsvoorzitster Maria Elisabetta Alberti Casellati zonder enig resultaat afgelopen. Ze had de kansen onderzocht om een regering te vormen tussen M5S en de centrumrechtste alliantie rond ex-premier Silvio Berlusconi.

Roberto Fico op de koffie bij Italiaans president Sergio Mattarela.Beeld REUTERS

Ook Fico staat voor een moeilijke opdracht: de sociaaldemocraten van de PD werden immers door de kiezers afgestraft en opteren eigenlijk voor een herbronning in de oppositie.

Bijna twee maanden na de parlementsverkiezingen van 4 maart is het nog altijd onduidelijk wie het land voortaan zal regeren. Er waren geen afgetekende winnaars. De eurosceptische Vijfsterrenbeweging kwam wel als sterkste partij uit de bus. Maar in totaal behaalden de centrumrechtse alliantie rond de xenofobe Lega en de conservatieve Forza Italia van Berlusconi meer stemmen.

Afgelopen zondag werden er overigens regionale verkiezingen gehouden in Molise, de op een na kleinste regio van Italië. Die werd dan ook beschouwd als een krachtmeting tussen het centrumrechts kamp en de Vijfsterrenbeweging. Met 43,7 procent won de door Berlusconi gestuurde kandidaat Donato Toma, zo bleek maandag na telling van alle stemmen. De kandidaat van de Vijfsterrenbeweging, Andrea Greco, kreeg 38,4 procent, de centrumlinkse kandidaat Carlo Veneziale nog geen 17 procent. In hoever het resultaat de beslissingen van Mattarella heeft beinvloed, is zeer de vraag. De kiesopkomst bedroeg immers slechts iets meer dan 52 procent.