Gilles Smeyers (links) van Natuurpark Rivierenland bij de telescoop op de zaterdagmarkt.© Ward Bosmans

Marktbezoekers kunnen met telescoop naar slechtvalken kijken

Mechelen -

Het was een kleine extra attractie op de zaterdagmarkt in Mechelen. Enkele vrijwilligers van Natuurpark Rivierenland stonden er met een telescoop, gericht op het nestje slechtvalken op de Sint-Romboutstoren. Een unieke kans voor de marktbezoekers om de vogels van dichtbij te bekijken.

Ward Bosmans

Het was de eerste van een reeks kijkdagen, georganiseerd door Natuurpark Rivierenland. Ter hoogte van het standbeeld van Margaretha Van Oostenrijk stond zaterdagvoormiddag een telescoop opgesteld waarmee iedereen die dat wou de slechtvalken op de Sint-Romboutstoren van dichtbij kon bekijken.

“We willen de slechtvalken letterlijk in de kijker zetten. De telescoop geeft een heel goed beeld van het ouderpaar en hun jongen. De slechtvalk is typisch een vogel die in het stadscentrum gaat broeden. Ze hebben hoge gebouwen nodig omdat ze van nature uit rotsbroeders zijn. De Sint-Romboutstoren komt dus dicht bij hun natuurlijke habitat”, zegt Gilles Smeyers van Natuurpark Rivierenland.

De vorige jaren konden Mechelaars ook het ringen van de jonge slechtvalken volgen, maar dat is dit jaar niet het geval. “Er is nog steeds de dreiging van vogelgriep en we willen ook het nest niet te veel verstoren. Door de telescoop kunnen de mensen alles van dichtbij zien. Zoals bijvoorbeeld het aanvoeren van voedsel door de ouders. Vader en moeder gaan om beurt op jacht. Dat is een spectaculaire activiteit. De vrouwelijke slechtvalk jaagt op grotere vogels zoals duiven, de vader kiest iets kleinere zoals spreeuwen of vinken. Daarom is de slechtvalk ook een nuttige vogel in de stad. Ze schrikken de duivenpopulatie af. ”

Kuikentjes

Faysal was een van de mensen die eens een kijkje kwam nemen door de telescoop. “Je kan heel goed de kuikentjes zien. Ze waren aan het slapen, want ze hadden net een duifje verorberd. Het zag er heel schattig uit. Het is leuk dat je ze van zo dichtbij kan bekijken.”

Nini kwam kijken met haar papa. “Ik heb gezien dat de papa op de uitkijk zat, terwijl de mama bij de babyvogeltjes was.”

Ook van thuis uit kan je alles volgen via de webcam. Op www.mechelen.be/slechtvalk zie je permanent wat er gebeurt.

Ook via de livestream is alles te volgen.© Ward Bosmans

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mechelen