Direct naar artikelinhoud
NieuwsNoodweer

▶ Onweersbuien veroorzaken schade in Limburg en Antwerpen, ook wateroverlast in Nederland door noodweer

Een ondergelopen straat in Voorthuizen, Nederland.Beeld ANP

Onweersbuien hebben donderdag schade en wateroverlast veroorzaakt in de provincies Limburg en Antwerpen. Ook Nederland had te kampen met overlast door het noodweer.

en

Video wordt geladen...

Het onweer dat donderdagavond rond 19 uur vanuit Nederland de provincie Limburg binnentrok, veroorzaakte schade in verschillende gemeenten. In Lanaken en Bilzen liepen straten onder water door de aanhoudende regen.

In Lanaken liepen minstens een tiental kelders onder water en in deelgemeente Veldwezelt stroomde het water ook de woonkamer van een huis in, zo zegt burgemeester Marino Keulen (Open Vld). Volgens hem viel er een recordhoeveelheid van 88 liter water per vierkante meter in een uur tijd. De hevige regenval deed zich voor tussen 19 en 20 uur.

De intense regen heeft vooral straten en ander publiek domein blank gezet. “Wadi’s, goed onderhouden rioleringsbuizen en bewoners die hun eigendommen met zandzakken hadden beveiligd, hebben erger voorkomen. Dat na een half uur de intensiteit van de regenval minderde, hielp ook”, zegt burgemeester Keulen. “De brandweer en de technische dienst hebben donderdagavond meer dan hun best gedaan. Momenteel kunnen de rioleringsbuizen weer volop hun werk doen en regenwater afvoeren.”

In Diepenbeek en Groot-Hasselt moest de brandweer uitrukken vanwege blikseminslagen, zo zegt de woordvoerder van de brandweerzone Zuid-West Limburg aan VRT NWS.

Ook in de provincie Antwerpen ging het noodweer hevig tekeer. In Meerle, een dorp tegen de Nederlandse grens, is een woning onbewoonbaar verklaard na een blikseminslag gevolgd door een brand. Brandweerteams uit ons land en Nederland hebben het vuur weten te blussen, maar de schade aan de woning is groot. Twee van de zes bewoners zijn voor controle naar het ziekenhuis overgebracht, schrijft VRT NWS.

Nederland

In Nederland kreeg vooral de regio rond het Limburgse Venlo het zwaar te verduren: lokaal viel meer dan 70 millimeter regen, bijna twee keer zoveel als er normaal gesproken in de hele meimaand valt. Verschillende straten zijn door een wolkbreuk helemaal ondergelopen. Op sommige plaatsen staat het water bijna tot op kniehoogte.

De brandweer riep mensen in de streek op om niet langer te bellen als er water in hun kelder of woning staat. Noodoproepen moeten immers absolute voorrang krijgen. “Alleen bellen bij gevaarlijke situaties die niet kunnen wachten”, klonk het op X.

Twitter bericht wordt geladen...

Modderstroom

In het Zuid-Limburgse Berg en Terblijt heeft een modderstroom schade veroorzaakt aan huizen in de Lindenstraat, waar werkzaamheden werden uitgevoerd.

Volgens de veiligheidsregio is donderdagavond door het noodweer “een heel grote hoeveelheid water” weggestroomd uit een waterbuffer en is de straat overstroomd. Al zou er geen direct gevaar voor de omgeving zijn, aldus de woordvoerder van de veiligheidsregio bij de lokale omroep L1 Nieuws.

Twitter bericht wordt geladen...