Amper 1m80, en toch misschien de tweede Belg in de NBA: Manu Lecomte

© Photo News

© Photo News

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Komende nacht wacht Manu Lecomte (22) nagelbijtend af of hij – als eerste in België geboren speler– toetreedt tot de NBA, één van de meest prestigieuze sportcompetities ter wereld. En dat terwijl hij maar 1m80 is, zéér klein naar basketbalnormen.

Hans Jacobs en Patrick Ceulemans

Hij sprak onlangs met niemand minder dan NBA-legende Magic Johnson, momenteel één van de grote mannen bij de LA Lakers, waar Manu Lecomte een basketbalkamp deed. Deze week vervolgde Lecomte zijn tournee bij de Dallas Mavericks. Zijn missie: zich laten opmerken, zodat hij vannacht wordt gekozen in de Draft, de toegangspoort tot de NBA. “Dat is geen droom voor mij, het is een doel”, zegt hij.

Manu Lecomte is een rustige, haast bedeesde jongeman die al jaren aan de weg timmert. “Op mijn vijfde begon ik te basketballen in Brussel.” Dat deed hij samen met ene Youri Tielemans bij Racing Jet. Tielemans verkaste van basketbal naar voetbal, Lecomte trok als adolescent naar Amerika. “Het was mij slechts om één ding te doen: de Amerikaanse universiteitscompetitie (de NCAA) bereiken, de kweekvijver van de grootste basketbaltalenten ter wereld. Mijn ouders waren daar meteen voor te vinden: ik kreeg niet alleen een basketbalopleiding, maar kon ook nog afstuderen met een diploma.”

Lecomte studeerde economie en sportmarketing, maar blonk daarnaast met Baylor University ook uit tijdens March Madness, de jaarlijkse ontknoping van de NCAA. En omdat hij in de spotlights stond van de competitie waar de NBA-scouts als vliegen op stroop op afkomen, zit de spelverdeler nu in de Draft. Gaat hij Didier Mbenga achterna, tot nog toe de enige Belg die in de NBA speelde? Met dat verschil: Mbenga werd geboren in Congo en verhuisde daarna naar België, Lecomte is geboren in Ukkel.

Wat is Lecomte, die vorig jaar op het EK bij de Belgian Lions debuteerde, eigenlijk waard? “Als hij 10 centimeter groter was, speelde hij gegarandeerd in de NBA”, zegt Axel Hervelle, die in 2005 ook werd uitgekozen voor de NBA, maar verkoos om zijn carrière uit te bouwen in Europa, onder meer bij Real Madrid. “Zijn lengte is onvermijdelijk een nadeel, maar dat kan hij goedmaken met zijn Amerikaanse, atletische stijl en intelligentie.”

Lecomte is alvast vastberaden: “De NBA zat altijd al in mijn achterhoofd. Lukt het niet via de Draft, dan geef ik niet op. Dan wil ik mij vanaf juli in de NBA Summer League bewijzen en er via die weg raken.”

Hoe werkt de Draft?

De Amerikaanse basketbalcompetitie NBA hanteert het systeem van de Draft om jonge talenten over hun teams te verdelen.

Het systeem werkt als volgt: de 30 NBA-teams mogen tijdens een live uitgezonden evenement elk om beurt een speler kiezen (er zijn twee ronden) uit alle spelers die in aanmerking komen (Amerikaanse universiteitsspelers en Europeanen die zich aangemeld hebben). Welke drie teams als eerste mogen kiezen, wordt bepaald door een loterij, waarbij de slechtste teams meer ‘balletjes in de trommel’ hebben. De winnaars van die Draft Lottery zijn dit jaar de Phoenix Suns, die dus eerst mogen kiezen.

Daarna volgen de Sacramento Kings (2de) en de Atlanta Hawks (3de). Vanaf keuze nummer vier verloopt het simpeler: de teams die het afgelopen seizoen het slechtst gepresteerd hebben, mogen eerst kiezen, de beste teams laatst. Enige uitzondering op die regel zijn de teams die hun keuzes (draft picks) verkocht of geruild hebben: zo mag NBA-finalist Cleveland al als 8ste kiezen, omdat het de eerste draft pick van kneusje Brooklyn in zijn bezit heeft.(hjb, cpm)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen