Knokken in de kerk: “Geen probleem voor bisschop Bonny”

© VIMO

Op 20 april geen doopsel of huwelijk in de Sint-Jan-Evangelistkerk in Borgerhout. De enige ring die er die dag te zien zal zijn, is die waarin bokskampioenen het tegen elkaar opnemen in twaalf wedstrijden. Knokken in de kerk? “Bisschop Bonny heeft er geen probleem mee”, zegt de organisatie achter ‘Champs in the Church’.

mischa bludts

De Sint-Jan-Evangelistkerk, ook wel bekend als de Peperbus, is al een tijdje niet meer als zodanig in gebruik, maar toch blijft het een opmerkelijk gegeven: een boksgala op de plek waar nog niet zo lang geleden de mis werd opgedragen. Initiatiefnemer BBS, een boksschool op de Turnhoutsebaan die al verschillende kampioenen afleverde, is dan ook niet aan zijn proefstuk toe wat creatieve locaties betreft. Zo organiseerden ze al bokswedstrijden in De Roma en in het districtshuis van Borgerhout. En dat is ook nodig, vertelt Bert Van der Jeught van BBS Antwerpen.

Reclame voor de sport

“We kunnen in elke sportzaal terecht, maar dan komt er uitsluitend een boks­publiek kijken, waarvan de helft nog eens in de ring staat of coach is. En bij de vrouwen is het nog erger: toen Maura Moro Belgisch kampioene werd, zat er amper vijftig man in de zaal. En dat was een echte topwedstrijd. Maar nu, omdat het gala in een historisch gebouw plaatsvindt en we samenwerken met partners uit verschillende lagen van de samenleving, hopen we op een veel grotere opkomst. En zo kunnen we tegelijk reclame maken voor de sport.”

Er worden op 20 april zo’n vierhonderd bezoekers verwacht, al lijkt dat een conservatieve schatting: tijdens Rumble in De Roma waren er maar liefst duizend aanwezigen. En hopelijk zit de kerk goed vol, want er komen heel wat kosten bij de organisatie van het gala kijken.

Tijdens de vergadering in de Peperbus bespraken de initiatiefnemers samen met Steve Faes van Sportantenne Borgerhout, Bert Vanlommel van Bar Leon, Goua Grovogui van streetfoodbar Loa (zelf ook een bokser én een acteur die al te zien was in onder andere Aspe) en Dimitri Segers van Unizo de vele praktische aspecten van de organisatie.

Tijdens de twaalf kampen staan zowel mannen, vrouwen als jongeren uit verschillende gewichtscategorieën in de ring. “Heel wat zijn kampioenen”, benadrukt Van der Jeught. “Je moet op 20 april geen jongens op één been verwachten. We gaan tijdens ‘Champs in the Church’ kwaliteit laten zien. Het wordt een hoogdag en vooral een groot feest.”

Weldra meer info over ‘Champs in the Church’ op de Facebook van het district Borgerhout