Federale ambtenaren krijgen verlof bij zwangerschapsverlies

Minister Petra De Sutter kondigt aan dat federale ambtenaren twee dagen verlof krijgen bij zwangerschapsverlies.© Dirk Vertommen

Minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) kondigt maandag aan dat federale ambtenaren twee dagen verlof krijgen bij zwangerschapsverlies. Het verlof is er ook voor de partner van de vrouw met zwangerschapsverlies.

Bron: BELGA

Het voorstel werd vrijdag goedgekeurd door de ministerraad. “Een zwangerschapsverlies is fysiek en emotioneel ingrijpend”, zegt De Sutter, zelf gynaecologe. “Het komt hard aan. De erkenning van die pijn en dat verlies vond ik belangrijk. Vrouwen en hun partners die werken voor de federale overheid krijgen twee dagen verlof als ze hun zwangerschap verliezen,” aldus De Sutter.  

LEES OOK. Rouwverlof voor Vlaamse en lokale ambtenaren bij zwangerschapsverlies onder de 24 weken

Het verlof voor zwangerschapsverlies voor de federale ambtenaren geldt voor vrouwen en hun partner. “Mensen geconfronteerd met een vroeg zwangerschapsverlies onder de 180 dagen hebben recht op de twee dagen. Ze moeten op voorhand al gemeld hebben aan hun werkgever dat ze zwanger zijn zoals ook voorzien is in de Codex Welzijn op het Werk”, legt de minister uit.

LEES OOK. Eerste inloophuis voor zwangerschapsverlies opent in Vlaanderen, met Astrid Coppens als ambassadrice: “Niet fair als je er dan alleen voor staat”

Vorig jaar namen 884 personeelsleden van de federale overheid moederschapsverlof. “Hoeveel keer een zwangerschapsverlies voorkomt bij onze personeelsleden, weten we niet exact. Wel leren we uit studies dat in het algemeen tot 25 procent van de zwangerschappen eindigt in een verlies”, aldus nog De Sutter. Ze wijst erop dat er vaak nog een taboe rust op zwangerschapsverlies. “Mensen die hun zwangerschap verliezen, verwerken die vaak alleen omdat ze niet weten hoe anderen zullen reageren op hun pijn. Door deze twee dagen nu wettelijk te regelen, hoop ik mee het taboe te doorbreken en zwangerschapsverlies bespreekbaar te maken.”

LEES OOK. Politiek rapport van Petra De Sutter (Groen): op kousenvoeten door de regering

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen