Maus vraagt zich af waarom hij altijd gekozen wordt.
Foto: Jasper Jacobs

Professor Michel Maus al voor de 14e keer opgeroepen als voorzitter van telbureau: "Nu is het welletjes"

Professor fiscaal recht Michel Maus moet tijdens de verkiezingen op 9 juni voor de 14e keer zetelen als voorzitter van een telbureau in Gent. Hij vraagt zich af waarom hij altijd gekozen wordt. "De kieswet is veranderd, waardoor de aanduiding willekeurig gebeurt", zegt hij. "Ik vind dat de overheid rekening moet houden met het aantal keer dat je al gaan zitten bent."

Op 9 juni zijn het verkiezingen voor het Europees, federaal en regionaal parlement. Om de stem- en telbureaus open te houden, zijn tienduizenden vrijwilligers nodig. Die krijgen dan op voorhand een brief met de boodschap dat ze die dag moeten gaan zitten. 

Advocaten worden wel vaker gevraagd om de rol van voorzitter in een stem- of telbureau op zich te nemen

Michel Maus, professor fiscaal recht en advocaat

Michel Maus, advocaat en professor fiscaal recht aan de Vrije Universiteit Brussel, kreeg die brief al voor de 14e keer. Hij moet zetelen als voorzitter van een telbureau in Gent. "Advocaten worden wel vaker gevraagd om de rol van voorzitter in een stem- of telbureau op zich te nemen", vertelt hij in 'Goeiemorgen Morgen!'. Zij staan samen op een lijst met bijvoorbeeld notarissen, ambtenaren, gerechtsdeurwaarders, makelaars en apothekers.

Voor Maus is het een raadsel waarom hij al voor de 14e keer uitgekozen wordt om de rol van voorzitter op zich te nemen. "Vorig jaar werd de kieswet gewijzigd, en daarin werd voorzien dat de aanduiding tot voorzitter of bijzitter willekeurig moet gebeuren en dat de overheid maatregelen moet nemen om die willekeur te kunnen garanderen."

Lotje trekken of computer?

Maus is verbaasd dat tot nu toe niemand hem kon vertellen hoe de selectie gebeurt. "Wordt er een lotje getrokken of kiest de computer? Wat het ook is, vind ik dat ze rekening moeten houden met hoeveel keer mensen al opgeroepen zijn. Na 14 keer is het voor mij wel echt welletjes geweest."

Toch zal Maus wel aanwezig zijn als voorzitter. "Om te weigeren moet je een geldige reden hebben. Dat je na 14 keer er genoeg van hebt, is geen goede reden. Ik kijk er altijd tegen op om te gaan, maar eens ik geweest ben, ben ik blij dat ik mijn steentje aan de democratie heb kunnen bijdragen." 

Beluister het gesprek in 'Goeiemorgen Morgen!'

Meest gelezen