De winkel van Jacob's Conceptstore in Hasselt is gesloten.
Foto: Fred Breuls

Cadeauketen Jacob's Conceptstore vraagt faillissement aan

Cadeauketen Jacob's Conceptstore vraagt het faillissement aan. De lokale ontwerpers kregen 48 uur de tijd om al hun producten uit de winkels te halen. De keten van de jonge zaakvoerder Thomas Nouws kende de afgelopen 4 jaar een enorme groei en opende liefst 22 winkels in België. Maar de keten zat ook al een tijd in slechte papieren waardoor ontwerpers al maanden niet meer werden uitbetaald. 

Zaakvoerder Thomas Nouws haalde regelmatig de media met zijn succesvolle concept. Jacob's Conceptstore was een winkel waar lokale ondernemers hun handgemaakte producten konden verkopen. Je vond er cadeau- en decoratiemateriaal zoals kaarsen, kaders, bloempotten en juwelen. Maar de afgelopen maanden ging het niet meer goed met de keten: ze was intussen gehalveerd van 22 naar 11 winkels. 

"Elke lokale ontwerper krijgt 24 tot 48 uur om alle producten uit de winkels te halen", dat stond in een mail die zaakvoerder Thomas Nouws aan alle ontwerpers stuurde, die hun producten in zijn winkels verkochten. Ze kregen dit bericht tijdens het pinksterweekend in hun mailbox. Ook de website en de sociale media van de keten zijn intussen verwijderd. 

"We zijn niet langer in staat onze vaste kosten te betalen. Daarbij leggen we de boeken neer ondanks de succesvolle en populaire winkels", zo verklaart oprichter Nouws aan Gazet van Antwerpen. "We betreuren deze beslissing enorm en onze gedachten gaan dan ook naar de talrijke enthousiaste ontwerpers."

Concept van de winkel

In de conceptwinkels verkochten lokale ontwerpers hun (handgemaakte) producten. Er werd 35 procent commissie ingehouden, de overige 65 procent was voor de ontwerpers. De oprichter verkocht ook een eigen aanbod aan producten. 

Bij Jacob's Conceptstore engageerde elke ontwerper zich om minstens 1 dag per maand in de winkel te staan. Zo werd er bespaard op de personeelskost. Dat verklaarde de zaakvoerder eerder als 1 van de redenen voor zijn snelle groei. Het doel was om telkens 31 à 32 lokale ontwerpers aan de slag te krijgen per winkel. Zo kon een winkel elke dag van de maand open zijn. 

Enkele maanden onvrede bij lokale partners

In maart sprak VRT NWS met meer dan 20 gedupeerde ondernemers van de handgemaakte producten. Ze klaagden over betalingen die uitbleven. Een aantal waren naar een incassobureau gestapt of hadden een advocaat onder de arm genomen. De gedupeerden hadden het over "een te grote expansiedrang", "miscommunicatie" en "wanbeleid".

Nouws reageerde toen per mail aan onze redactie. Hij verklaarde de problemen als groeipijnen en zei dat hij alle achterstallige betalingen "zo snel mogelijk in orde zou brengen". 

Maar "verschillende gedupeerde ontwerpers hebben nog steeds geen geld ontvangen", verklaarde een van de ondernemers anoniem. "Anderen hebben in kleine schijven enkele betalingen ontvangen." Of de ontwerpers hun geld nog zullen krijgen, hangt af van de afwikkeling van het faillissement. 

Slechte afloop voor het innovatieve concept

De 25-jarige zaakvoerder richtte in 2020 de eerste winkel op en ging toen pijlsnel. Hij richtte naar eigen zeggen 2 jaar geleden in slechts 1 maand tijd 13 winkels op en haalde een jaaromzet van 3,5 miljoen euro. Nouws haalde begin dit jaar ook succesvol een crowdlening op van bijna 350.000 euro.

De jonge ondernemer kwam vaak in de media omwille van zijn innovatieve concept, waarbij hij kleine lokale ondernemers een kans bood om hun duurzame producten aan de man te brengen. Helaas valt het doek nu definitief over de zaak. Nouws was niet bereikbaar voor commentaar. 

Meest gelezen