© RR

Zoon van oprichter blokhut Vorselaar: “Ik kan niet begrijpen dat ze studenten in die ijskoude beek lieten zwemmen”

“Ik snap niet hoe ze die studenten in de Pulderbeek hebben laten zwemmen, in deze winterse temperaturen.” Baron Daniel Cardon de Lichtbuer (88) reageert geschokt wanneer we hem vertellen welk drama zich voltrokken heeft in blokhut Cardon, die vernoemd is naar zijn vader zaliger.

Kristin Matthyssen

Blokhut Cardon aan Rommelzwaan, in de bossen tussen Vorselaar en Pulderbos, is verzegeld door de politie. Niet alleen de witte hoofdblokhut, maar ook het houten bijgebouw. Het onderzoek naar de dood van de 20-jarige student Sanda Dia uit Edegem, die hier vorige week een spartaans doopritueel onderging bij de studentenclub Reuzegom, loopt volop.

(Lees verder onder de video)

Nu er meer details bekendraken, is ook duidelijk hoe roekeloos de doopmeesters te werk gingen. Zo is de Pulderbeek, die vlak naast blokhut Cardon loopt en door heel het domein slingert, geen gewone beek, maar een brede provinciale waterloop met een sterke stroming. We namen gisteren een thermometer mee om eens te kijken naar de temperatuur van het water, en die bleef steken op 6 graden. Aan de verzegelde gebouwen lagen gisteren nog wat emmers. De toiletdeuren stonden wagenwijd open en op de grond slingerde een geopende plastieken fles gele limonade van de Colruyt. En zeggen dat de ligging van blokhut Cardon niet eens idyllisch is, want de primitieve gebouwen zonder elektriciteit bevinden zich vlak naast het geraas van de E34.

© Kristin Matthyssen

Bij baron Daniel Cardon de Lichtbuer (88) uit Overijse, tot 2007 voorzitter van Child Focus en gewezen baas van de Bank Brussel Lambert, komt het nieuws hard aan. “Ik had er eerlijk gezegd nog niets over vernomen. Maar die bewuste blokhut draagt inderdaad mijn familienaam. Mijn vader Christian, jarenlang groepsleider bij de Berchemse scoutsgroep Den 2, heeft de blokhut destijds opgericht voor scouting. Wij hebben het domein van 5 hectare grond na de dood van vader rond 2000 geschonken aan Den 2. Den 2 verhuurt blokhut Cardon vooral aan andere scoutsgroepen om te kamperen. Ik wist niet dat er ook studentendopen gebeuren.”

© Kristin Matthyssen

Christian Cardon de Lichtbuer kampeerde ooit nog samen met Lord Baden Powell, de grondlegger van de scouting, in Engeland. “Wij waren met veel kinderen thuis, zoals dat ging in de katholieke families vroeger. Allemaal gingen we naar Jezuïetencolleges. Vader vond een goede katholieke scoutsgroep heel belangrijk voor de opvoeding van de jeugd. Scouting kent morele regels, vooral gebaseerd op hulpvaardigheid. Den 2 is verbonden aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Antwerpen.”

Het Geheim Leger

Christian Cardon de Lichtbuer stond aan het hoofd van olieslagerij Cardon in Merksem. “Hij is nog een tijdje administrateur van Gazet van Antwerpen geweest”, herinnert Daniel zich. “In de jaren dertig kreeg hij de kans om enkele hectaren heide en bossen te kopen van de adellijke familie Nève de Méver­gnies, die kasteel Blommerschot in Malle bezat. Zelf bracht onze familie de vakanties altijd door in een houten huis op de heide in Malle. In 1943 vroeg de Belgische verzetsgroepering Het Geheim Leger zelfs of ze ons houten huis mocht gebruiken als hoofdkwartier. Toen mochten wij tijdelijk in het kasteel van Blommerschot logeren”, herinnert baron Cardon zich.

“Toen na vaders dood in 1998 alle eigendommen in de bossen rond Malle-Pulderbos verdeeld moesten worden, hebben we in vaders geest beslist om het gedeelte dat aan de overzijde van de autostrade E34 lag, aan scoutsgroep Den 2 te schenken. Het doet mij pijn te horen dat er een jongen gestorven is.”

© rr

De beelden van de beek en de blokhut brengen jeugdherinneringen terug bij baron Daniel Cardon. “Het is zeer jammer, want veel mensen uit de scoutsbeweging in het Antwerpse hebben ongetwijfeld warme herinneringen aan blokhut Cardon. Ik begrijp niet dat men studenten in de Pulderbeek heeft laten zwemmen. Het is weliswaar een brede waterloop, maar dat zal nogal een slijkerig geploeter zijn geweest, want zo diep is ze nu ook weer niet.”

Bij scoutsgroep Den 2 uit Berchem konden we gisteren niemand bereiken.