Houdt uw gemeente u wel gezond genoeg?

Hoe gezonder u bent, hoe voordeliger voor de overheid. Daarom houdt die u het liefst fit en actief, of u nu een hangpuber bent met een WhatsApp-verslaving of een 80-plusser op de drempel van het verzorgingstehuis. Daar mag dus best wat geld tegenover staan. Voor sportinfrastructuur, maar ook voor de lokale sportclubs. Ontdek op onderstaande kaart hoeveel sportclubs er zijn in uw gemeente

Patrick Vincent

Tot eind 2015 kreeg elke gemeente van de Vlaamse overheid jaarlijks 2,4 euro per inwoner die ze verplicht moest besteden aan sport, maar die verplichting is ondertussen opgeheven. Gemeentes hebben nu meer autonomie bij de verdeling van het budget.

Al verandert er voorlopig weinig. Omdat de gemeentes na de vorige verkiezingen in 2012 een meerjarenplanning voor de hele legislatuur hebben opgesteld, zijn er volgens het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid (ISB) nog geen opvallende verschuivingen geweest in de gemeentelijke sportbestedingen. Het is nu afwachten hoe die zullen evolueren na de verkiezingen van 14 oktober en welke klemtonen de nieuwe gemeentebesturen zullen leggen.

Puntensysteem

Het lokaal sportbeleid heeft uiteraard te maken met het voorzien en onderhouden van de infrastructuur (denk maar aan sporthallen en zwembaden), met het stimuleren van de inwoners om aan sport te doen, maar ook met het steunen van de bestaande sportclubs in de gemeente.

Er zijn meerdere manieren waarop gemeentes hun sportclubs kunnen steunen. De duidelijkste is die van de rechtstreekse subsidiëring. Al dan niet afhankelijk van een puntensysteem waarop de clubs beoordeeld worden – bijvoorbeeld hulp bij gemeentelijke activiteiten, aanwezigheid op vergaderingen, beschikbaarheid van gediplomeerde coaches – krijgen clubs meer of minder geld uit de gemeentekas.

© RR

Gemeentes kunnen brochures verspreiden en informatie over de clubs up-to-date houden op de gemeentelijke website. Ze kunnen logistieke steun verlenen, bijvoorbeeld door tenten en ander materiaal te leveren voor toernooien. Verschillende gemeentes hebben een helpdesk of organiseren bijscholingen waarop de clubs terechtkunnen met de meest uiteenlopende vragen, gaande van de omgang met diversiteit tot hulp bij de boekhouding.

Voltijds gedetacheerd

In de grotere steden kan de gemeente zelfs iemand voltijds afvaardigen om een club te helpen. Dat is in de stad Antwerpen bijvoorbeeld gebeurd bij de City Pirates, een club die op korte tijd zo groot werd, dat vrijwilligers het niet meer alleen gebolwerkt kregen en professionele hulp nodig hadden.

Ontdek op deze kaart hoeveel sportclubs uw gemeente heeft (per 1.000 inwoners):

12 weken Gazet van Antwoorden

Twaalf weken lang zet Gazet van Antwerpen onder het motto ‘Gazet van Antwoorden’ alle gemeenten van onze provincie in de kijker. Via een groot dataonderzoek beantwoorden we elke week een belangrijke vraag over uw gemeente, zowel in de krant als online.

Bekijk hier al onze vragen en ontdek hoe jouw gemeente scoort »

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER