© Bart Van den Langenbergh

Zwaar ongeval in Turnhout krijgt staartje: “Bromfietser reed aan hoge snelheid over Merodelei”

Een zwaar ongeval op de De Merodelei in Turnhout waarbij bromfietser Jordy M. (20) een hersentrauma opliep, krijgt een staartje op de rechtbank. De 24-jarige automobiliste uit Zoersel betwist dat zij aansprakelijk is voor de botsing.

bart van den langenbergh

In volle avondspits gebeurde op vrijdag 16 september 2016 op de De Merodelei in Turnhout een ernstig ongeval. Een bromfiets botste in de flank van een Fiat die links naar een parkeerplaats wilde afdraaien. Bromfietser Jordy M., die toen 18 jaar was, werd weg gekatapulteerd en liep een hersentrauma op. Ook bestuurster B.C. moest voor verzorging naar het ziekenhuis.

Tientallen voorbijgangers werden geconfronteerd met het ongeval dat ook heel wat verkeershinder veroorzaakte. De politierechter oordeelde eerder dat de vrouw aansprakelijk is voor de zware klap. Ze kreeg hiervoor enkel een boete met uitstel. De automobiliste die toen met de auto van haar moeder reed, tekende wel beroep aan tegen dit vonnis bij de correctionele rechtbank in Turnhout.

Hoge snelheid?

“Een getuige heeft gezien dat de bromfietser aan een hoge snelheid reed, over een vluchtheuvel vloog en vier auto’s voorbij stak”, pleitte meester Ward Borgmans namens de bestuurster. “De bromfiets botste tegen de auto van mijn cliënte die net een parking wilde oprijden. De bromfietser had geen geldig rijbewijs en ook geen verzekering. Het ongeval gebeurde vlak na schooltijd in een zeer drukke straat. Mijn cliënte is zelf ook enorm verdrietig dat de jongeman een hersentrauma heeft opgelopen. Maar de aansprakelijkheid moet gelegd worden bij de bromfietser of eventueel is er een gedeelde aansprakelijkheid.”

Camerabeelden

De verdediging van de bromfietser wees erop dat er camerabeelden bestaan van het incident. “De verklaring van de getuige in de straat komt niet overeen met de realiteit”, meende meester Dominique Peeters, de advocate van de jonge bromfietser. “Op de beelden is niet te zien dat er vier auto’s achter de auto van de vrouw stilstaan. De richtingaanwijzer van haar auto was niet ontstoken. Het is duidelijk dat ze in een beweging afdraaide toen ze plots een parkeerplaats zag. Het eerste vonnis van de politierechter is correct en uitgebreid gemotiveerd. Het slachtoffer is nu twintig jaar en heeft al serieus afgezien om een normaal leven te kunnen opbouwen.”

De rechters nemen hun vonnis in beraad tot 18 oktober.