© if

Al 18.500 hectare geschrapt, “maar nog vele tuintjes, scholen en crèches liggen in illegaal jachtgebied”

18.500 hectare. Dat is de oppervlakte die in slechts één jaar tijd over heel Vlaanderen uit de verschillende jachtplannen is geschrapt. “Duizenden Vlamingen gaven hiermee duidelijk het signaal dat ze helemaal niet gediend zijn met het zomaar inkleuren van hun eigendom als jachtgebied. Maar er is nog een lange weg te gaan”, aldus een verontwaardigde Frederik Thoelen, algemeen directeur van Vogelbescherming Vlaanderen.

tj

Vogelbescherming Vlaanderen analyseerde de nieuwe jachtplannen voor de periode 2017-2018 die recent gepubliceerd werden en vergeleek de twee kaartlagen (‘16-‘17 en ‘17-‘18) op Geopunt.be. Tijdens de berekening van de verschillen kwamen we uit op niet minder dan 185 vierkante kilometer geschrapt jachtterrein ten opzichte van vorig jaar. Enkele honderden aanvragen worden op dit moment nog verwerkt door de provinciale arrondissementscommissarissen.

LEES OOK: Vier op de vijf percelen blijken na controle illegaal jachtgebied

Limburg kleurde 1.825 hectare illegaal jachtgebied uit, wat neerkomt op 10% van de totale oppervlakte. Oost-Vlaanderen trekt de kop met maar liefst 6051 hectare uitgekleurd jachtterrein. Dat is 33% van de totale geschrapte oppervlakte. De buren in West-Vlaanderen lieten 3991 hectaren schrappen. Goed voor ongeveer één vijfde van alle uitgekleurde terreinen. De provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant vertegenwoordigen ongeveer een gelijkaardig aandeel in de cijfers, namelijk 18%, respectievelijk 3402 en 3272 hectare.

Jachtplannen online

Onder druk van de campagne “Schiet in Actie” publiceerde Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege op 20 juli 2017 alle plannen op Geopunt.be. Ongeveer 3.500 mensen schreven zich via de campagnesite van “Schiet in Actie” in om hun percelen uit de plannen te laten schrappen. Volgens Vogelbescherming Vlaanderen is er echter nog heel wat werk aan de winkel. “Dit ondanks de beloofde inspanningen uit het jachtkamp om zelf grote schoonmaak te houden”, klinkt het in het persbericht. “Enkele wildbeheereenheden deden al een poging, maar nog steeds staan er vele hectaren aan tuintjes, kerkhoven, sportterreinen, scholen, crèches, straten of volledige dorpskommen zonder enige vorm van toestemming ingekleurd op de plannen. Enkele steden en gemeenten zoals Kortrijk en Lochristi namen al het voortouw om ettelijke hectaren te laten schrappen. Vogelbescherming Vlaanderen roept alle gemeenten op hetzelfde te doen om zo te streven naar correcte jachtplannen.”

Omgekeerde wereld

“De verantwoordelijkheid om privéterreinen uit de jachtplannen te halen, wordt door de overheid echter nog steeds bij de burger gelegd”, gaat het persbericht verder. “Dat is de omgekeerde wereld: jagers kleuren op bestaande jachtplannen zonder toestemming – en dus illegaal – jouw terrein in en vervolgens is het aan de eigenaar zelf om te bewijzen dat hij geen toestemming heeft gegeven en de percelen wil laten uitkleuren. Een logica die onze vereniging niet kan volgen. Daarbij komt dat de drempel om je percelen te laten uitkleuren nog steeds erg hoog is en de verwerking van de aanvraag zeer traag verloopt. De toepassing om via een online Geoloket je percelen te laten uitkleuren kwam er nog niet. Mensen moeten dus nog steeds aan de slag met printer en scanner om een situatie recht te trekken waarbij ze zelf in het nadeel gesteld zijn.”

Vogelbescherming Vlaanderen pleit ten slotte voor een schriftelijke overeenkomst met de eigenaar voor alle percelen die de jager in zijn plan opneemt. “Enkel op die manier kan er een einde komen aan het gesjoemel. Via schietinactie.be kan je je aanmelden om je percelen te laten schrappen. Laat je mailadres na en we leggen je stap voor stap uit hoe je tewerk gaat.”

Woont u in jachtgebied? U kunt het ontdekken op onderstaand kaartje. Het kan wel even duren vooraleer het kaartje geladen is.