Direct naar artikelinhoud
nieuwswk schaken

Carlsen en Caruana geven geen duimbreed toe

Nog steeds is het evenwicht niet verstoord in de schaaktweekamp om de wereldtitel tussen de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen en de Amerikaanse uitdager Fabiano Caruana.

Carlsen en Caruana tijdens de vierde partij van het WK Schaken in London.Beeld EPA

Na een opwindende openingspartij, waarin Carlsen verzuimde een paar opgelegde kansen te benutten, eindigden de volgende drie duels zonder grote spanningen onbeslist. Bij een 2-2-stand volgen in Londen nog acht partijen.

Carlsen zal zich het verloop van zijn vorige titelmatch tegen de Rus Sergey Karjakin in 2016 herinneren en op zijn hoede zijn niet de fout te herhalen die hij toen maakte.

Na zeven remises verloor hij zijn geduld en waagde hij een onverantwoorde winstpoging met fatale gevolgen. Ternauwernood lukte het hem de stand een paar dagen later gelijk te trekken, waarna hij zijn titel prolongeerde in een tiebreak met arbeidspartijen.

Voorlopig doet Carlsen in deze tweekamp geen gekke dingen. Met wit heeft hij rustig geïnspecteerd hoe Caruana’s voorbereiding eruitziet en met zwart is het neutraliseren van wits natuurlijke openingsvoordeel zijn voornaamste doel. De gemiste winst in de eerste partij heeft hem niet uit zijn evenwicht gebracht. Tijdens de persconferenties is hij opvallend goed gehumeurd.

Laptop

Dinsdagavond was Caruana minder vrolijk, al had dat niets te maken met het verloop van de zojuist geëindigde vierde partij. ’s Ochtends verscheen op YouTube een filmpje van de uitdager en zijn team tijdens de voorbereiding op de tweekamp. In de video was op het scherm van een laptop te zien aan welke openingen Caruana en zijn secondanten speciale aandacht besteedden.

Na een kwartier was de video verwijderd, maar door oplettende kijkers gemaakte screenshots zijn bewaard gebleven. Caruana wilde geen commentaar geven op de pijnlijke blunder van iemand uit zijn omgeving. Carlsen zei grijnzend dat hij de beelden zou bestuderen om te zien of hij er zijn voordeel mee kon doen.