Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Brits premier Theresa May na een persconferentie op de EU-top.Beeld AFP

De laatste kans voor Theresa May, vingerafdrukken op de identiteitskaart, palliatieve zorg blijft moeilijk bespreekbaar en drie jaar na de aanslagen: wat waren de echte doelwitten?

In het nieuws

1. Londen krijgt nog één kans op een ordelijke brexit

Een getergde EU draait het Verenigd Koninkrijk de duimschroeven aan over de brexit. Londen krijgt volgende week nog één kans op een ordelijk vertrek uit de Europese Unie vóór de zomer. Stemt het Britse Lagerhuis die kans opnieuw weg, dan dreigt een harde, chaotische brexit of dermate lang uitstel dat het vertrek op losse schroeven komt te staan. 

Brits premier Theresa May.Beeld AFP

2. Vingerafdrukken op identiteitskaart aangevochten voor Grondwettelijk Hof

Jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert trekt naar het Grondwettelijk Hof tegen de verplichte opname van de vingerafdruk op identiteitskaarten. Volgens zijn advocaat Geert Lenssens criminaliseert de wet 9 miljoen Belgen.

Privacy-advocaat Matthias Dobbelaere-Welvaert protesteert tegen de vingerafdruk op de elektronische identiteitskaart.Beeld Eric de Mildt

3. Nog te vaak ingreep bij wie ongeneeslijk is

De helft van de palliatieve kankerpatiënten doorloopt nog medische tests in de laatste levensmaand. Een derde komt in die periode nog op de spoedafdeling terecht. Zo’n ongepaste zorg voor palliatieve kankerpatiënten komt nog te vaak voor, blijkt uit een studie van de Socialistische Mutualiteit. “Het blijft een taboe om te zeggen dat een patiënt niet te genezen valt.”

In het nieuws
Beeld Thinkstock

4. Salomonsoordeel in Leuven: neurochirurge komt vrij

Schuldig maar vrij. Met dat verrassende verdict viel gisteravond voor het Leuvense assisenhof het doek over het hoogst emotionele proces tegen de neurochirurge Mehrnaz D.

In het nieuws
Beeld Photo News

5. M-Museum toont toverkunst van Pieter Vermeersch, de ‘Vlaamse Rothko’

Wie de tentoonstelling van Pieter Vermeersch in Leuven binnenstapt, riskeert het beruchte Rothko-effect te ondergaan: die speciale straling die de benen slap maakt, het hoofd ijl en het gemoed week. Bij Vermeersch is ze zo mogelijk nog sterker dan bij Rothko zelf, en je krijgt er geen kleffe mystiek bij.

Pieter VermeerschBeeld Miles Fischler

6. Als alles volgens plan was verlopen, was er op 22/3 niets gebeurd. Dit waren de echte doelwitten van de aanslagen

Wat als een tip uit Parijs de speurders drie jaar geleden niet had geleid naar de schuilplaats van Salah Abdeslam? Dan was er op 22 maart 2016 niets gebeurd. De terroristen hadden compleet andere plannen en andere doelwitten.

Reconstructie van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem drie jaar geleden.Beeld Photo News

7. Hazard leidt Rode Duivels opnieuw naar de zege tegen Rusland

Na de afgang van de hoofdmacht van de Gouden Generatie in Zwitserland, ging vanavond de verjongde tweede garnituur voorbij Rusland. Zowaar op routine en met de Hazards en Youri Tielemans als lichtpunten.

Eden Hazard.Beeld REUTERS

8. Stemrecht vanaf zestien jaar hoeft niet per se voor jongeren

Wie naar de wekelijkse klimaatmarsen kijkt, ziet onze jeugd misschien als de meest activistische generatie ooit. Toch laat de politiek de jeugd nog altijd relatief koud. Dat blijkt uit het laatste rapport van het Jeugdonderzoeksplatform (JOP) die De Morgen kon inkijken. “Dit leert ons niet altijd het buikgevoel te volgen.”

Wie de klimaatmarsen bekijkt, zou vermoeden dat de jonge generatie politiek actief is, maar dat is niet per se het geval.Beeld Eric de Mildt

Bij de koffie

9. ‘Beste burger, deze stelling hoef ik niet te factchecken’

Desinformatie is een, maar niet hét probleem van de journalistiek, vindt Fernand Van Damme.

10. DOE DE TEST: Welke partij past het beste bij uw eigen opvattingen over seks, gender en welzijn?

Hoe flexibel mogen we omspringen met het moederschapsverlof? Moet sexting worden bestraft? En welke partijen willen ‘genot en plezier’ een plaats geven in de lessen seksuele voorlichting?

Bij de koffie
Beeld RV