© *

Opglabbeekse topondernemer mag ondanks massaal protest dan toch bouwen aan zijn wijndomein

De derde aanvraag van de Oplabbeekse industrieel Urbain Vandeurzen voor de bouw van een wijnproductiecentrum in de buurt van zijn wijngaarden in Linden kreeg uiteindelijk toch groen licht van het lokale schepencollege. Twee eerdere aanvragen kregen een negatief advies na protesten.

Fernand Goyens

LEES OOK: Vete duurt voort: unieke wijnranken Urbain Vandeurzen weer vernield

Het schepencollege van Lubbeek gaf zopas zijn goedkeuring voor het derde ontwerp in de buurt van het kasteel van ondernemer Urbain Vandeurzen. Aan de goedkeuring zijn wel een aantal strikte voorwaarden verbonden.

© Guy Puttemans

Een eerste poging om op de rand van het Lindebos een groot modern gebouw op te trekken werd afgekeurd. Er rees heel wat protest van omwonenden en het actiecomité Lindens Landschap omdat een beschermd dorpsgezicht, vlak op de bosrand, voor altijd zou geschonden worden. Ook een tweede poging om op dezelfde plaats een kleiner gebouw op te trekken kreeg ook een negatief advies. “We wilden absoluut niet dat dit unieke landschap voor altijd zou verdwijnen en daarom hebben we ons met alle middelen verzet tegen de inplanting”, aldus Mia Duerinck van Lindens Landschap.

Industrieel Urbain Vandeurzen liet het daar niet bij en liet een derde ontwerp maken. Ditmaal niet in te planten langs de Kasteeldreef maar in het verlengde van de woningen langs de Nachtegalenstraat. Het gebouw zou een stukje kleiner worden en aansluiten op de bestaande woningen, te midden van de wijnranken. Nu, vlak na de verkiezingen, keurde het schepencollege de aanvraag goed maar legde het wel een aantal voorwaarden op.

Bakstenen gebouw

“De nieuwe aanvraag gaat over een gebouw dat kleiner is en aansluit op het verlengde van andere woningen. Het komt op de bouwlijn en het moet opgebouwd worden in baksteen zodat het contrast met de woningen niet te groot is. De capaciteit blijft beperkt tot zowat een vierde. Bovengronds is er een verdieping voor machines en ondergronds komen de opslagplaatsen voor eiken vaten en citernes”, zegt schepen Paul Duerinckx (CD&V).

© fg

Ook qua mobiliteit zou er blijkbaar geen probleem zijn. “Vandeurzen werkt met een distributeur. Slechts één keer per week zou deze met een bestelwagen de afgewerkte producten komen afhalen en uitleveren zodat van overlast door extra verkeer geen probleem te verwachten valt. De aanvoer van druiven vanuit de wijngaard brengt geen verkeer met zich mee omdat het gebouw midden de wijngaard komt.”

Alleen vertragen

Het actiecomité is niet te spreken over de nieuwe goedgekeurde plannen. “Elk element dat de schoonheid van het landschap schade toebrengt, is er voor ons teveel aan. Ook in dit geval komt er een constructie die hinderlijk is voor het uitzicht van het landelijke karakter, zeker vanuit het oogpunt vanaf het centrum. Vandeurzen heeft plaats genoeg in de buurt van zijn kasteel en moet daar maar een inplanting voorzien”, zegt Lindens Landschap. “Het behoud van groen en open ruimte waar men tijdens de verkiezingscampagne nog de mond van vol had, blijken holle woorden.”

Urbain Vandeurzen is uiteraard tevreden met de beslissing van het schepencollege. “Derde keer goede keer zou ik zeggen. Alle instanties zijn het eens. Het schepencollege bracht een bezoek aan de bouwplaats en was overtuigd. Protest kan er nog komen maar dat zal alleen de plannen vertragen”, aldus Vandeurzen.