Direct naar artikelinhoud
Herexamen

Chantal Pattyn: "Godverdomme, dus daar liggen jullie, rotzakken"

Chantal Pattyn.Beeld © VRT - Joost Joossen

Doffe ellende? Een onvergetelijk feest? Of iets ertussenin? In deze rubriek kijken bekende ex-studenten terug op hun examentijd. Vandaag: Chantal Pattyn (50), netmanager van Klara en presentatrice van het cultuurprogramma Pompidou.

Chantal Pattyn studeerde kunstgeschiedenis met een specialisatie in etnische kunst, hoewel dat toen, in de jaren 80, eigenlijk 'je reinste waanzin' was.

"Kunstgeschiedenis betekende vooral ontzettend veel kunstwerken uit het hoofd blokken, maar ons studiemateriaal bestond vaak uit een kleurloze kopie van een kopie. Helaas was de kleurenprinter toen nog niet uitgevonden. En behalve af en toe iets tweedehands uit De Slegte kon ik mij als student geen kunstboeken veroorloven.

"Dus hadden wij allerlei trucjes om al die gebouwen die ik nog nooit in het echt had gezien, ingestudeerd te krijgen. Zo onthield ik welke tempel waar in Indië stond aan de hand van de vogel die toevallig rechtsboven op de foto te zien was. Educatief totaal van de pot gerukt.

'Toen een kennis mijn vader vroeg waar ik me nu weer precies mee bezighield, luidde zijn antwoord: 'Iets met 'negerkes' in Gent''

"Ik herinner me dat we voor het vak Kunst van het Nabije Oosten tientallen voorbeelden van glyptiek (de studie van rolzegels en hun afdrukken, JA) moesten kennen. Op onze zwart-witte kopies waren die dingen nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Zo'n examen was gewoon een loterij.

"Ik krijg nog steeds een aanval als ik die stempels in het British Museum tegenkom. 'Godverdomme, dus daar liggen jullie, rotzakken', denk ik dan. (lacht)

"Kunstgeschiedenis was weliswaar geen rechten, maar aangezien het universiteit was, kon het voor mijn ouders nog net door de beugel. Toen een kennis mijn vader vroeg waar ik me nu weer precies mee bezighield, luidde zijn antwoord: 'Iets met negerkes in Gent.'

"Blokken betekende liters koffie drinken en nachten doorwerken, maar dat doe ik eigenlijk nog steeds. De hoeveelheid materie die ik per week voor Pompidou moet verwerken is gigantisch. Gelukkig kan ik nog altijd in korte tijd veel informatie opslaan, daar heeft mijn studie me wel in getraind.

"Aangezien ik overdag op de VRT geen minuut tijd heb voor Pompidou, bereid ik me 's avonds laat voor, wanneer mijn zoontje ligt te slapen. Maar eigenlijk zijn dat altijd momenten waar ik erg naar uitkijk. Deadlines werken heel goed voor mij.

"Aangezien herexamens bij mij thuis out of the question waren, heb ik er nooit een gehad. Eén keer had ik wel een buis, voor het vak archeologie. Ik slaagde er maar niet in die ellenlange jaartallen te onthouden. Voor mij kwam alles van meer dan een paar duizend jaar geleden uiteindelijk gewoon neer op 'heel lang geleden'. Toen ik er op het examen meer dan 100.000 jaar naast zat, hebben ze me dankzij mijn goede cijfers voor andere vakken gelukkig wel gedelibereerd."