Geruchten over motortje veranderden voor Tom Boonen zijn relatie met Cancellara: “Waar of niet waar, sindsdien heb ik een barrière opgetrokken tussen Fabian en mij”
In de XXL kersteditie van Stamcafé Koers vertelt Tom Boonen het ene na het andere straffe, grappige en inspirerende verhaal uit zijn rijkgevulde carrière en leven. Ook over de beschuldigingen dat Fabian Cancellara in de Ronde van Vlaanderen 2010 een motortje gebruikt zou hebben om hem te verslaan, iets waar Boonen willens nillens nog vaak mee wordt geconfronteerd.
In Stamcafé Koers, een podcast van het Nieuwsblad en Bahamontes, vertellen wielerhelden verhalen aan de hand van bijzondere voorwerpen. Als we de Eddy Merckx-fiets bovenhalen waarmee Tom Boonen vijfde werd in Parijs-Roubaix 2010 gaat het al snel over Fabian Cancellara. “2010? (Lachend) Ah, dat was het jaar waarin Cancellara in alle koersen van mij wegreed. Ik werd tweede in Milaan-Sanremo, tweede in Harelbeke en de Ronde van Vlaanderen en vijfde in Parijs-Roubaix. Het was niet mijn voorjaar, terwijl ik eigenlijk nooit beter had gereden.”
Anderhalve maand later krijgt dat fantastische voorjaar van Cancellarra, met zeges in de E3, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, een wat wrange nasmaak. Eind mei 2010 verschijnt op YouTube een filmpje waarin ex-prof Davide Cassani een koersfiets toont waarin een motortje zit. Daarna volgen beelden van Cancellara die in de Ronde en Roubaix wegrijdt nadat hij een knopje op zijn stuur bediend zou hebben. Vooral het moment waarop Cancellara op de Muur van Geraardsbergen weg knalt van Tom Boonen blijft voer voor speculatie.
Boonen kaatst de bal terug
Cancellara heeft altijd ontkend dat hij gebruikmaakte van mechanische doping, maar het blijft hem wel achtervolgen. En dat geldt ook voor die andere hoofdrolspeler in het verhaal, Tom Boonen.
Boonen hield zich steeds afzijdig in de discussie. En dat was hij eerst ook van plan toen het onderwerp werd aangesneden in Stamcafé Koers. “Men komt er vaak bij mij mee terecht, maar ik ben de laatste die er iets over te zeggen moet hebben”, aldus Boonen. “Als iemand denkt dat hij er iets over weet of iets van gehoord heeft, dan komt dat altijd bij mij. Dus moet ik er eigenlijk over zwijgen. Want ik weet ook niet wat waar is of niet”, zegt Boonen. “Ik heb er mijn gedacht over, maar dat hou ik voor mijzelf. Zeggen jullie maar hé”, zo kaatst Boonen de bal terug.
Bahamontes-hoofdredacteur Jonas Heyerick, co-host van de podcast, is geneigd geloof te hechten aan het verhaal. Hij verwijst naar een filmpje van Jacky Durand, waarin de Franse ex-prof beweert dat de wissels gepland waren. Het filmpje is intussen offline gehaald.
Getuige van de fietswissel
De eerste fietswissel (zo’n 57 km van de finish) was in beeld tijdens de live-uitzending op tv. Cancellara neemt zijn reservefiets van de volgwagen. De tweede fietswissel (aan de kerk van Mater op 51 km van de finish) is op amateurbeelden op YouTube te zien. Daar krijgt Cancellara een fiets van de kant van de weg. Tussen wisselpunt 1 en 2 maken de renners een lus van een zestal kilometer, terwijl er een doorsteek is: de Karel Martelstraat.
Tom Boonen vertelt in de podcast dat hij aan wisselpunt 2 vlakbij Cancellara reed, en het toen al opvallend vond dat daar een fietswissel gebeurde (zie video bovenaan): “Op een bepaald moment zag ik hem voor die linkse bocht alle moeite van de wereld doen om rechts van de weg te zitten. Vervolgens sprong hij van zijn fiets en pakte een nieuwe. Drie seconden later zat hij weer naast mij. Ik dacht: Dat is raar, daar een fietswissel plannen. Om welke reden die gebeurde? Dat weet ik niet.”
Tom Boonen bevestigt wat destijds werd verteld: aan de perszaal en de dopingcontrole, waar renners normaal met de fiets arriveerden, stond geen fiets van de Zwitser. “Bij de finish in Ninove was het best ver van het podium naar de perszaal en dopingcontrole. Dus ging iedereen altijd met zijn fiets. En vandaar terug naar de bussen, want die stonden nog wat verder. Toen we van het podium afkwamen, was één fiets weg. Wij (Boonen was tweede, Gilbert derde, red.) namen onze fiets, terwijl hij (Cancellara, red.) te voet aan het sukkelen was om door al het volk te geraken. Op dat moment stond ik daar niet bij stil, maar achteraf begin je daarover na te denken.”
Tom Boonen is nooit meegegaan in de beschuldigingen dat er een motortje geplaatst zou zijn in de fiets van Cancellara en doet dat ook nu niet. Hij geeft wel toe dat de geruchten zijn relatie met Cancellara veranderden.
“Fabian is Fabian, een speciaal mens, maar het is niet dat het niet klikte. Ik heb er mooie koersen mee gereden. En tot dat jaar heb ik niets met hem meegemaakt. Waar of niet waar, daarna heb ik toch een beetje een barrière opgetrokken tussen Fabian en mij. Dat is mijn verantwoordelijkheid: ik wilde het niet meer. En dat is aan de overzijde allicht wat verkeerd geïnterpreteerd geweest. Of het waar is of niet, ik heb er geen schade aan overgehouden denk ik dan. En ik heb niets te verstoppen. Mocht dat bij hem wél zo zijn, dan is het natuurlijk een ander verhaal.”
Grapje twee jaar geleden
Twee jaar geleden zaten Boonen en Cancellara samen in Londen tijdens de fietshappening Rouleur Live. “Daar heb ik een goed verhaal over”, lacht Boonen. “We gingen naar daar met Classified (het nieuwe schakelsysteem dat Boonen promoot, red.) en men vroeg of ik iets op het podium wilde doen. Ik stemde toe. Daags nadien belden ze me weer op. Of ik ook iets samen met Fabian wilde doen, want hij kwam ook. Fabian had wel gezegd dat ik het waarschijnlijk niet zou zien zitten, omdat het een beetje moeilijk was tussen ons. Ik antwoordde: Oh absoluut niet, ik zou net heel graag met Fabian op het podium zitten. Op één voorwaarde: dat hij zijn fiets van de Ronde van Vlaanderen 2010 meebrengt. Ik voegde eraan toe dat ze hem dat mochten zeggen. Presentator Matt Stephens vond het geniaal en zou er iets van zeggen tijdens het interview, maar uiteindelijk heeft hij het niet gedurfd.”
Als we opperen dat het ook ergens mooi is dat het verhaal van het motortje een mythe blijft, besluit Boonen: “Laat het maar zo blijven.”
Bekijk de volledige aflevering HIER op het YouTube-kanaal van het Nieuwsblad.