De affaire rond de afpersing via WhatsApp heeft het imago van het Antwerpse politiekorps van commissaris Serge Muyters en burgemeester Bart De Wever geen goed gedaan. © Joris Herregods

Twee Antwerpse agenten ontslagen wegens racistisch filmpje

De Antwerpse politie heeft dit jaar al twee van haar politiemensen ontslagen wegens racistisch gedrag. De politiemannen bleken een racistische filmpje te hebben gemaakt, dat tijdens onderzoek naar andere feiten aan het licht kwam.

Joris Van der Aa

De twee agenten die dit jaar hun ontslag kregen, kwamen in opspraak in de nasleep van de affaire rond Toby en Sproetje, het onderzoek naar afpersing door een aantal inspecteurs van de zone City. Tijdens dat onderzoek dook een filmpje op waarin een aantal inspecteurs hun boekje meer dan te buiten gaan. Twee betrokkenen hebben daarom de hoogste tuchtstraf gekregen: ontslag. “Dat die dossiers pas dit jaar tot een sanctie hebben geleid, heeft alles te maken met het tuchtrecht”, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). “De dossiers waarin het om zeer ernstige feiten gaat, slepen ook het langst aan.”

De Antwerpse politie maakt vandaag haar jaarrapport Diversiteit openbaar. “We doen dat symbolisch op de Internationale Dag tegen Racisme”, zegt commissaris Kristof De Busser, coördinator Diversiteit bij de Antwerpse politie. “Zowel intern als extern willen we laten zien hoever we staan met onze inspanningen om van de lokale politie Antwerpen een diverser korps te maken.”

19 klachten

De zaak rond Toby en Sproetje en de WhatsAppaffaire bij de dienst GEOV (gerechtshoven en overbrengingen) hebben het imago van de Antwerpse politie geen goed gedaan. “We treden op tegen collega’s die zich racistisch gedragen”, aldus De Busser. “Racisme, discriminatie en andere vormen van haatmisdrijven worden niet getolereerd. Klachten of meldingen worden niet onder de mat geschoven, maar worden allemaal onderzocht.”

Bij Klantenmanagement ontvingen ze in 2017 negentien klachten over de politie. In dertien van die gevallen ging het om klachten wegens vermeend racisme. “Een aantal klachten was ongegrond of onontvankelijk, maar zeven klachten hebben we moeten doorverwijzen naar intern toezicht voor onderzoek.”

De dienst Intern Toezicht, die onderzoek doet naar alle mogelijke integriteitsschendingen door politiemensen, werkte in 2017 in totaal negen dossiers rond racisme af. “In drie dossiers is er een tuchtsanctie gevolgd”, aldus De Busser. “In twee gevallen is er een blaam gegeven, in één geval heeft de betrokkene een functioneringsnota gekregen. Het is ook niet zo dat er enkel klachten komen van burgers, er komen ook meldingen van politiemensen die het taalgebruik of het gedrag van collega’s niet aanvaardbaar vinden. We merken dat er duidelijk iets aan het veranderen is bij de politie.”

Daar is het inspecteur De Busser en zijn dienst om te doen. “Als we als politieorganisatie de band met de diverse Antwerpse bevolking willen herstellen, moeten we intern ook doordrongen zijn van diversiteit. Ons beleid is erop gericht om zo toegankelijk mogelijk te zijn, niet alleen voor mensen van een diverse afkomst, religie of geslacht, maar ook voor mensen met een beperking. Daarom hebben we binnen het korps een netwerk van medewerkers die met diversiteit bezig zijn.”

De Antwerpse politie investeert zwaar in opleidingen voor personeel. Maar ook de bemiddelingsteams, die na het vertrek van commissaris Jinnih Beels wegdeemsterden, zijn opnieuw aan de slag in de wijken. “Tijdens de incidenten in Borgerhout en in de Brederodestraat hebben ze schitterend werk verricht. Ze hebben kunnen voorkomen dat er nog repressiever opgetreden moest worden.”

De Wever is blij met het rapport. “De omslag bij de politie is ingezet. Dat merken we ook aan de rekruteringen. Het aantal agenten met een diverse achtergrond neemt langzaamaan toe”, aldus De Wever, die toch nog even een steek onder water geeft aan commissaris Jinnih Beels, die de politie verliet voor een carrière in de politiek. “Ik ben vooral blij dat er nu ein-de-lijk een echt integraal diversiteitsbeleid wordt gevoerd bij de politie, dat verder gaat dan wat bezoekjes aan de moskee.”