Luister naar

Merkel blijft, doorbraak AfD

Nieuws
De twee grote partijen CDU en vooral SPD hebben bij de verkiezingen voor de Duitse Bondsdag verloren, maar Angela Merkel blijft toch bondskanselier. Liberalen en Groenen zijn in beeld als coalitiepartners van haar CDU.
Herman Veenhof Herman Veenhof
zondag 24 september 2017 om 21:13
Een winnaar met gemengde gevoelens: bondskanselier Angela Merkel spreekt haar aanhang toe nadat de prognose van de verkiezingsuitslag bekend is geworden.
Een winnaar met gemengde gevoelens: bondskanselier Angela Merkel spreekt haar aanhang toe nadat de prognose van de verkiezingsuitslag bekend is geworden. ap / Boris Roessler

Berlijn

De kleinere partijen wonnen bij de Duitse stembusgang. De rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD) werd de derde partij en komt voor het eerst in het parlement. Ook de FDP maakt weer deel uit van de Bondsdag. Grünen/Bündnis 90 groeide iets en Die Linke handhaafde zich moeizaam. De opkomst steeg ten opzichte van de vorige Bondsdagverkiezingen met 3,4 procent tot 75.

nieuwelingen

De nieuwe Bondsdag bestaat uit zes in plaats van vier partijen. Volgens de doorgaans secure prognoses van Infratest Dimap, de omroepen ARD en ZDF en Forschungsgruppe Wahlen daalde de CDU met 8,6 procent van 41.5 naar 32,9 procent; de SPD verloor 4,9 procent en ging van 25,7 naar 20,8 procent. De AfD steeg met 8,5 procent van 4,8 naar 13,3 procent. De conservatief geworden liberale partij FDP ging van 4,7 naar 10,5 procent. Grüne/Bündnis 90 steeg met driekwart procent van 8,4 naar 9,1. Die Linke stegen licht met 0,3 van 8,6 naar 8,9 procent.

In zeteltallen betekent dit dat de CDU/CSU van 311 naar 218 duikelt, de SPD van 193 naar 138, de AfD binnenstormt met 88 zetels, de FDP op 70, de Groenen van 63 naar 59 en Die Linke van 64 naar 59 zetels gaan.

complex

Die aantallen kunnen nog veranderen naar aanleiding van het uiteindelijke totaal aan Bondsdagzetels. Het onzekere aantal Bondsdagzetels, volgens de onderzoekssite YouGov komt het uiteindelijk uit rond de 686, wordt veroorzaakt door het complexe Duitse kiessysteem. Daarin maakten de 61,5 miljoen stemgerechtigden twee keuzen: voor een persoon in een van de 299 districten en voor een partij op een evenredige nationale lijst, met een kiesdrempel van 5 procent. 4800 kandidaten en 42 partijen namen deel.

De CDU was niet opgetogen over de uitslag. Vooral in Beieren, waar zusterpartij CSU fors verloor en wellicht niet meer alleen kan regeren, waren de druiven zuur. SPD-voorzitter Martin Schulz vond de score ‘dramatisch’ en sloot voortzetting van de samenwerking met de CDU uit.

coalities

Merkel was ondanks het verlies van de CDU ‘niet teleurgesteld’ en zal worden herkozen als kanselier als 312 leden van de nieuwe Bondsdag haar kandidaatstelling door bondspresident Frank-Walter Steinmeyer (SPD) steunen. Dan moet ze een kabinet formeren: drie coalities zijn mogelijk.

Merkel zelf zou kiezen voor CDU en FDP, maar die hebben met 43,4 procent en 288 zetels samen geen meerderheid. Prolongatie van de huidige regering (een ‘grote coalitie’ tussen CDU en SPD, nu 53, procent of 356 zetels) willen deze partijen niet. De derde optie wordt dan de Jamaica-coalitie, genoemd naar de kleuren van de vlag van dat land: zwart (CDU), geel (FDP) en groen (Grünen/Bündnis ’90). Die optie is goed voor 52,5 procent en 347 zetels. Zowel FDP en Groenen zullen hoge eisen stellen aan Merkel om toe te treden tot een kabinet, stelden de partijen bij de ARD. AfD-chef Alexander Gauland kondigde aan ‘te gaan jagen op Merkel, om ons land terug te krijgen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het eerste werkbezoek brengt de koning aankomende dinsdag aan een kankerbehandelcentrum. Samen met koningin Camilla zal hij daar medisch specialisten en patiënten ontmoeten.

Koning Charles pakt zijn werk weer op na kankerdiagnose: 'Enorm dankbaar voor de goede wensen'

De Britse koning Charles hervat volgende week zijn publieke taken buiten de deur. De koning legde zijn publieke werkzaamheden begin februari neer nadat hij had bekendgemaakt kanker te hebben en daarvoor behandeld te worden.

Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.