Luister naar

Blaasontsteking anders aanpakken

Nieuws
In verpleeghuizen gaat de helft van alle voorgeschreven antibiotica naar patiënten met een blaasontsteking. Onderzoek toont aan dat bij ­ouderen met blaasontsteking een groep bacteriën samenwerkt.
Sophia Geuze Sophia Geuze • redacteur
zaterdag 23 september 2017 om 18:52
Marjon de Vos in het laboratorium.
Marjon de Vos in het laboratorium. wur

Wageningen

Bij jonge mensen veroorzaakt één bacterie blaasontsteking. Een antibioticakuur is meestal voldoende om ervan af te komen. Bij ouderen helpt antibiotica vaak niet. ‘Dat komt wellicht doordat verschillende bacteriën een ecosysteem vormen, net zoals een vos en een muis dat doen in een voedselketen’, zegt Marjon de Vos, onderzoeker erfelijkheidsleer bij ­Wageningen University & Research (WUR). ‘De bacteriën houden elkaar in stand. Door antibiotica te gebruiken, krijgt het systeem een duwtje, maar het valt niet om. De bacteriën beschermen elkaar. De urineweg­infectie komt terug op het niveau waarop die begon.’

vrouwenkwaal

Blaasontsteking wordt vaak gezien als een vrouwenkwaal. Een op de tien vrouwen krijgt er ook mee te maken. Op oudere leeftijd komt de kwaal steeds vaker ook bij mannen voor. In eenderde van de gevallen gaat het dan om mannen.

Bij het klimmen van de jaren neemt het aantal soorten bacteriën dat een rol speelt bij de infectie, toe. ‘Dat vraagt om een andere behandeling. Je zou mogelijk een nieuwe bacterie aan het ecosysteem kunnen toevoegen waardoor het instabiel wordt en beter kan worden aangepakt.’

computermodel

De onderzoekers bekeken de interacties tussen bacteriën uit ruim zeventig bacteriemonsters van oudere mensen met een ‘gemengde’ blaasinfectie. In het laboratorium werden dagelijks metingen gedaan bij 3600 kleine bacterieculturen. ‘Die bestonden uit drie, vier of vijf verschillende bacteriën.’ De Vos volgde de groei en wat er gebeurde als er antibiotica werden toegediend. Op basis van haar metingen maakten de Oostenrijkse en Duitse wetenschappers een computermodel dat berekent hoe stabiel gemengde infecties zijn en hoe ze zich ontwikkelen.

De Vos: ‘Onze resultaten laten zien dat je gemengde infecties van de blaas mogelijk niet als een standaard blaasontsteking zou moeten benaderen. Dat begint al bij de diagnose. Per bacteriesoort kan het aantal ­bacteriën misschien te laag zijn om formeel van een blaasontsteking te kunnen spreken. Maar juist het samenspel tussen de soorten bacteriën zou ervoor kunnen zorgen dat sommige soorten toch tot grotere aantallen kunnen uitgroeien. En omdat de bacteriën elkaar kunnen beschermen tegen antibiotica, kan het mogelijk een behandeling bemoeilijken. Omdat dit onderzoek in het laboratorium is uitgevoerd zou het goed zijn om te onderzoeken of dit ook zo is bij patiënten.’

De Vos hoopt dat de bevindingen uit haar onderzoek zullen helpen bij het nog beter diagnosticeren en effectiever behandelen van blaasontstekingen. <

blaasontsteking

Een urineweginfectie is een van de meest voorkomende infecties bij mensen. Van de duizend patiënten die naar de huisarts gaan, hebben er veertig tot zestig last van een blaasontsteking. Bij een urinewegontsteking is het slijmvlies aan de binnenkant van de urineweg ontstoken. De urineweg bestaat uit urineleiders, blaas en urinebuis. De ontsteking wordt bijna altijd veroorzaakt door bacteriën. Een lage weerstand vergroot de kans op een blaasontsteking. Vrouwen met een baarmoederverzakking, mannen met een prostaatvergroting of met diabetes hebben een verhoogde kans op een blaasontsteking.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Ondanks een algemene daling in jeugdcriminaliteit stijgen een aantal specifieke vormen: drugscriminaliteit, wapendelicten en criminele uitbuiting.

Jeugdcriminaliteit in Nederland is vaak wijkgebonden. Wat wordt hier aan gedaan?

Jeugdcriminaliteit loopt in sommige Nederlandse wijken uit de hand. Wat wordt daaraan gedaan, en is een avondklok voor jongeren - zoals in Frankrijk - een goede oplossing?

Rick Brink

Onvermoeibare pleitbezorger voor mensen met beperking

De Overijsselse CDA-politicus Rick Brink, de eerste officieuze minister van Gehandicaptenzaken, is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden.

Als gevolg van de overstroming van de Geul ontstond er in 2021 in Valkenburg een noodsituatie.

Kopzorg voor kabinet erbij: klimaatgevolgen staan Nederland nu al aan de lippen

Nederland kan de gevolgen van klimaatverandering nauwelijks nog bijbenen. De politiek moet daarom ‘versneld’ een aantal diepgaande beslissingen nemen over de toekomst van het land.

Protesten maandag in Amsterdam (linksboven), Rotterdam (rechtsboven), Groningen (linksonder) en op de Haagse campus van Universiteit Leiden.

Opnieuw studentenprotesten in het hele land, alleen politie-optreden in Amsterdam

Bij universiteiten in heel Nederland is gisteren geprotesteerd tegen de oorlog in Gaza. Op de meeste plekken verliepen de demonstraties rustig. Alleen in Amsterdam trad de Mobiele Eenheid op.

In 2023 had 47 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder vertrouwen in de Europese Unie (EU). Het vertrouwen in de medemens nam gedurende de onderzoeksperiode toe met 9 procent.

Nederlander vertrouwt de Europese Unie meer dan de kerk of de Tweede Kamer

Het vertrouwen van Nederlanders in de Europese Unie is opvallend hoog. De EU krijgt zelfs tweemaal zoveel vertrouwen als de Tweede Kamer. Hoe zit dat bij andere instituties, zoals de kerk?

'Het norovirus ‘waait’ over het eiland en door onze school’, schrijft de RGO in Middelharnis. Symptomen van een infectie met het norovirus zijn overgeven en diarree.

Buikgriep zorgt voor paniek op Goeree-Overflakkee: flessen drinkwater uitverkocht

Op Goeree-Overflakkee kampen veel inwoners met maag- en darmklachten. Een gerucht over besmet drinkwater zorgde maandag voor veel onrust. ‘We willen geen onnodig risico nemen.’