Luister naar

Uitbuiting Rohingya in Pakistan

Nieuws
In de sloppenwijken van Karachi voelen stateloze Rohingya zich aan de goden overgeleverd. Ze wachten in erbarmelijke omstandigheden op de Pakistaanse nationaliteit.
Wilma van der maten
zaterdag 23 september 2017 om 18:51
Een Rohingya-moeder met kinderen in Karachi.
Een Rohingya-moeder met kinderen in Karachi. ap / Fareed Khan

Karachi

In de sloppenwijken van Arakanabad stinkt het naar verrotte vis. Kinderen spelen in het vuil. In eenkamerkrotten zonder stromend water of elektriciteit zitten talloze Rohingya-families op elkaar gepakt. De eerste exodus van deze moslimbevolkingsgroep dateert van de jaren zestig, toen in Myanmar het repressieve militaire bewind aan de macht kwam. Toen bestond Bangladesh nog niet. En was het slechts een rivier die Pakistan van Birma scheidde.

over zee

Nu vertellen de nieuw aangekomen vluchtelingen over de levensgevaarlijke tocht die ze over zee moesten maken omdat Bangladesh ze in hun wiebelige boten terugstuurde. In Pakistan werden ze toegelaten, maar ze zijn er niet veel beter af.

De regering belooft de Rohingya al jaren het staatsburgerschap, maar nog altijd heeft hooguit 5 procent een nationale identiteitskaart. ‘Door hun illegale status zijn ze voer voor de honden’, stelt oprichter Rana Asif Habib van de Human Development Foundation. Hij werkt al twintig jaar met de Rohingya-gemeenschap in de sloppen van Karachi. Hij schat dat het er inmiddels een miljoen zijn. ‘Geen kind heeft een geboortebewijs. Bijna niemand staat geregistreerd.’

kruimeldieven

Doordat ze geen officiële status hebben, kunnen kinderen niet naar de regeringsscholen. Zes Rohingya-vrouwen stierven onlangs nadat hun de toegang tot regeringsziekenhuizen was geweigerd. De politie doet regelmatig invallen in de sloppenwijken. Terwijl de radicale boeddhisten in Myanmar de Rohingya’s ervan beschuldigen met de opstand te zijn begonnen, beweert de politie dat deze vluchtelingen voornamelijk kruimeldieven zijn, die de buurten in Karachi onveilig maken. Hun krotten worden niet in brand gestoken, zoals de Rohingya-dorpen in Myanmar, maar vernield. Kinderarbeid vindt op grote schaal plaats. Vrouwen worden volgens Habib door handelaren geroofd, die ze voor 5000 roepies (nog geen 50 euro) als slaven aan feodale landheren verkopen of aan de bordelen in Karachi.

In Pakistan gingen duizenden boze moslims de straat op om aandacht te vragen voor het geweld tegen hun broeders en zusters in Myanmar. Die solidariteit bestaat niet voor de Rohingya in eigen land. ‘Toch is het niet moeilijk deze etnische minderheid te nationaliseren. Iedereen die op Pakistaanse bodem wordt geboren, heeft het recht op het staatsburgerschap’ , stelt advocaat Ummar Ziauddin. Maar de overheid negeert de wet. ‘Omdat de Rohingya goedkope arbeidskrachten zijn. De vis-, textiel- en tapijtindustrie drijft grotendeels op hun krachten.’

De mensenrechtenorganisatie ­Human Rights Watch heeft de Pa­kistaanse regering al diverse keren opgeroepen de rechten van de Rohingya te respecteren. ‘Maar we zijn nobody’s in Birma, Bangladesh en ­Pakistan. Niemand zal ons als vluchteling erkennen, want dan moeten ze voor ons zorgen’, zegt voorzitter Noor Hussain Arakani van de Ro­yingha Solidariteitsorganisatie in ­Karachi.

Koranscholen

De radicale mullah’s van de extremistische Jemaat e Islami ‘bekommeren’ zich wel om de vreemdelingen. Op hun gratis madrassa’s, Koran­scholen, zijn de kinderen van deze etnische minderheid uit Myanmar welkom. Human Rights Watch waarschuwt de regering dan ook dat deze gemarginaliseerde groep in de handen wordt gedreven van militante moslimorganisaties. Rana Asif Habib bevestigt dat verschillende Rohingya als jihadisten vertrokken naar Afghanistan. Qari Jameel Burmi voerde voor de terreurbeweging Lashkar-e-Jhangvi verschillende bomaanslagen uit. Jonge Rohingya worden ook als zelfmoordactvisten gerekruteerd. De politicus Allama Hasan Turabi werd in 2006 opgeblazen door de zelfmoordterrorist Abdul Karim.

Voor de jonge generatie in de sloppenwijken zijn de jonge militanten vrijheidsstrijders. Hun grootste held is de dertigjarige Ataullah, leider van het Arakan Rohingya Reddings Leger (Arsa).

Hij groeide op in dezelfde omstandigheden in Karachi. Na zijn religieuze opleiding aan een van de Koranscholen trok hij voor geld en wapens naar Saudi-Arabië. Hij is de aanstichter van de aanval op een politiepost in Rakhine in Myanmar afgelopen maand, waarna het leger met de genocide op de etnische minderheid begon. De oude generatie in de sloppen noemt Ataullah roekeloos en vreest dat meer gefrustreerde Rohingya-jongeren zijn strijd willen steunen, zolang er geen reguliere school of betaalde baan in Pakistan voor ze is. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.

In Nijmegen is de Vrede van Nijmegen Penning 2024 toegekend aan Eliot Higgins.

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins wil niet dat zijn puberdochter foto's online zet: 'De risico's zijn reëel'

De Britse journalist Eliot Higgins is in Nederland om de Vrede van Nijmegen Penning in ontvangst te nemen voor zijn ‘vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten’.

Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.