Luister naar

‘Kersvers links’ vindt elkaar in oppositie

Nieuws
Voor het eerst dienen PvdA, GroenLinks en SP samen een initiatiefwet in. Dat meldt de Volkskrant. Drie nieuwe Kamerleden zochten elkaar op om gelijke rechten te bedingen voor payrollwerknemers. Gloort hier de zo vaak met de mond beleden ‘linkse samenwerking’?
Joost de Vries redactie vk
dinsdag 12 september 2017 om 03:00
‘Kersvers links’ vindt elkaar in oppositie
‘Kersvers links’ vindt elkaar in oppositie anp / Remko de Waal en Martijn Beekman

Den Haag

Nooit eerder, zo blijkt uit de parlementaire archieven, schreven de drie linkse partijen samen een wetsvoorstel. Slechts drie keer duikt in de database wel een gezamenlijke initiatiefwet op, maar telkens was daarbij een vierde partij betrokken. De tijden zijn veranderd. Onderlinge rivaliteit kunnen de partijen zich nauwelijks veroorloven, nu ze opgeteld nog maar tot 37 zetels komen, één minder dan de PvdA-fractie na de verkiezingen van 2012.

Generatiegenoten Bart van Kent (33 jaar, SP), Zihni Özdil (36, GroenLinks) en Gijs van Dijk (36, PvdA) zochten in april al toenadering. Ze voeren alle drie het woord over het thema arbeidsmarkt. Het contact tussen de kersverse Kamerleden intensiveerde, nadat de formatiepoging met GroenLinks definitief was gestrand. Van Kent was de afgelopen jaren al fractiemedewerker in Den Haag. Het Binnenhof is nieuw voor Van Dijk en ­Özdil, respectievelijk oud-vakbondsman en voormalig docent aan de Erasmus Universiteit.

oneerlijk

Hun initiatiefwet beoogt het gelijktrekken van rechten van ‘payrollers’ met de rechten van gewone werknemers. Steeds meer bedrijven werken met constructies waarbij een payrollbedrijf het werkgeverschap overneemt. Het payrollbedrijf beheert het personeelsbestand, betaalt de lonen uit, houdt de administratie bij, is de formele werkgever. De ondernemer die zijn personeel onderbrengt bij een payrollbedrijf is nog slechts opdrachtgever. Ongeveer 200.000 mensen werken via zo’n payrollconstructie, vooral in de horeca, maar ook bij gemeenten en in het onderwijs.

Handig voor de werkgever, want het scheelt werk en geld. Maar ook oneerlijk, stellen de drie Kamerleden. Was payrolling twintig jaar geleden bedoeld om bedrijven een deel van de administratie uit handen te nemen, nu bieden payrollbedrijven goedkopere arbeidskrachten, door te beknibbelen op de arbeidsvoorwaarden. De payrollbedrijven hebben vrij spel, want een cao voor payrollers ontbreekt.

Wie via payroll werkt, krijgt bij ziekte de eerste dagen niet doorbetaald, zegt Van Dijk. Payrollers bouwen nauwelijks pensioen op, stelt Van Kent. Maar denk ook aan kleinere materiële verschillen zoals fooien of een kerstpakket, zegt Özdil. Extraatjes die vaste werknemers wel krijgen, maar veel payrollers niet.

Daarom stellen zij een aanpassing voor van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). Ze willen het fenomeen payroll niet verbieden, maar payrollbedrijven verplichten de arbeidsvoorwaarden te hanteren die voor vaste werknemers met soortgelijke functies gelden. Het concept van hun wetswijziging krijgt nog een laatste juridische check. De Kamerleden hopen het voorstel binnen enkele weken in te dienen.

vakbonden

Ze verwachten brede steun in de Kamer. In 2014 werd een PvdA-motie van gelijke strekking unaniem aangenomen. De uitvoering strandde op onenigheid met coalitiepartner VVD, zegt Van Dijk. Mocht de nieuwe coalitie toch tegenstribbelen, dan treft ze niet alleen het linkse front tegenover zich, maar ook de vakbonden, zegt Van Kent. Vorige week bleek dat een nieuw sociaal akkoord er niet komt. Samen met de linkse partijen maken de bonden zich op voor oppositie tegen het ‘rechtse kabinet’.Vormen de drie mannen de kopgroep en volgt straks het linkse peloton? ‘Linkse samenwerking is geen doel op zich’, zeggen ze, maar de eerste ervaring smaakt wel naar meer. Van Kent: ‘Er zijn talloze schijnconstructies die we samen kunnen aanpakken.’ Özdil: ‘Oneerlijke detachering van werknemers via het buitenland bijvoorbeeld.’ Van Dijk: ‘Fietsbezorgers die als zzp’er nauwelijks rechten hebben bij bedrijven als Deliveroo en UberEats.’ Özdil: ‘Hetzelfde geldt voor postbezorgers.’

In het verleden was de nijd tussen electorale concurrenten SP en PvdA zo groot, dat ze over en weer elkaars moties boycotten. Tussen PvdA en GroenLinks sloegen de gevoelens soms door naar de andere kant. Voormalig PvdA-leider Samsom onderzocht de mogelijkheid van een fusie. PvdA-minister Plasterk betoogde na de verkiezingen dat de PvdA-fractie kon opgaan in de GroenLinks-fractie.

Het zijn oude sentimenten die niet zijn besteed aan Özdil, Van Kent en Van Dijk. Ze willen niet fuseren, wel de handen ineenslaan waar dat kan. ‘Wij hebben geen verleden’, zegt Van Dijk. ‘Er wordt al veel te lang gesproken over linkse samenwerking. Nu moeten we het gewoon gaan doen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’

Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.

'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.

Het neoliberale wereldbeeld botst met de, vaak religieus gekleurde, levensbeschouwing van boeren.

De stikstofcrisis heeft alles met religie te maken, zegt deze onderzoeker. 'Botsing van wereldbeelden'

De overheid en boeren botsen door een totaal ander wereldbeeld en dat heeft ook te maken met religie. Dat de overheid hen benadert met een neoliberaal wereldbeeld, zien boeren als problematisch.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken met de formerende partijen. 'Het ziet er niet florissant uit op het onderwerp asiel', zei hij.

Krijgt Wilders wat hij wil? Insiders weten: vrijwel niets leidt snel tot minder asielzoekers

Asiel zorgt voor hoogspanning in de kabinetsformatie. De vier formerende partijen willen allemaal een strenger beleid, maar het probleem is dat geen enkele maatregel al op korte termijn leidt tot minder asielzoekers.