Luister naar

Merkel blijft, doorbraak AfD

Nieuws
De twee grote partijen CDU en vooral SPD hebben bij de verkiezingen voor de Duitse Bondsdag verloren, maar Angela Merkel blijft toch bondskanselier. Liberalen en Groenen zijn in beeld als coalitiepartners van haar CDU.
Herman Veenhof Herman Veenhof
zondag 24 september 2017 om 21:13
Een winnaar met gemengde gevoelens: bondskanselier Angela Merkel spreekt haar aanhang toe nadat de prognose van de verkiezingsuitslag bekend is geworden.
Een winnaar met gemengde gevoelens: bondskanselier Angela Merkel spreekt haar aanhang toe nadat de prognose van de verkiezingsuitslag bekend is geworden. ap / Boris Roessler

Berlijn

De kleinere partijen wonnen bij de Duitse stembusgang. De rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD) werd de derde partij en komt voor het eerst in het parlement. Ook de FDP maakt weer deel uit van de Bondsdag. Grünen/Bündnis 90 groeide iets en Die Linke handhaafde zich moeizaam. De opkomst steeg ten opzichte van de vorige Bondsdagverkiezingen met 3,4 procent tot 75.

nieuwelingen

De nieuwe Bondsdag bestaat uit zes in plaats van vier partijen. Volgens de doorgaans secure prognoses van Infratest Dimap, de omroepen ARD en ZDF en Forschungsgruppe Wahlen daalde de CDU met 8,6 procent van 41.5 naar 32,9 procent; de SPD verloor 4,9 procent en ging van 25,7 naar 20,8 procent. De AfD steeg met 8,5 procent van 4,8 naar 13,3 procent. De conservatief geworden liberale partij FDP ging van 4,7 naar 10,5 procent. Grüne/Bündnis 90 steeg met driekwart procent van 8,4 naar 9,1. Die Linke stegen licht met 0,3 van 8,6 naar 8,9 procent.

In zeteltallen betekent dit dat de CDU/CSU van 311 naar 218 duikelt, de SPD van 193 naar 138, de AfD binnenstormt met 88 zetels, de FDP op 70, de Groenen van 63 naar 59 en Die Linke van 64 naar 59 zetels gaan.

complex

Die aantallen kunnen nog veranderen naar aanleiding van het uiteindelijke totaal aan Bondsdagzetels. Het onzekere aantal Bondsdagzetels, volgens de onderzoekssite YouGov komt het uiteindelijk uit rond de 686, wordt veroorzaakt door het complexe Duitse kiessysteem. Daarin maakten de 61,5 miljoen stemgerechtigden twee keuzen: voor een persoon in een van de 299 districten en voor een partij op een evenredige nationale lijst, met een kiesdrempel van 5 procent. 4800 kandidaten en 42 partijen namen deel.

De CDU was niet opgetogen over de uitslag. Vooral in Beieren, waar zusterpartij CSU fors verloor en wellicht niet meer alleen kan regeren, waren de druiven zuur. SPD-voorzitter Martin Schulz vond de score ‘dramatisch’ en sloot voortzetting van de samenwerking met de CDU uit.

coalities

Merkel was ondanks het verlies van de CDU ‘niet teleurgesteld’ en zal worden herkozen als kanselier als 312 leden van de nieuwe Bondsdag haar kandidaatstelling door bondspresident Frank-Walter Steinmeyer (SPD) steunen. Dan moet ze een kabinet formeren: drie coalities zijn mogelijk.

Merkel zelf zou kiezen voor CDU en FDP, maar die hebben met 43,4 procent en 288 zetels samen geen meerderheid. Prolongatie van de huidige regering (een ‘grote coalitie’ tussen CDU en SPD, nu 53, procent of 356 zetels) willen deze partijen niet. De derde optie wordt dan de Jamaica-coalitie, genoemd naar de kleuren van de vlag van dat land: zwart (CDU), geel (FDP) en groen (Grünen/Bündnis ’90). Die optie is goed voor 52,5 procent en 347 zetels. Zowel FDP en Groenen zullen hoge eisen stellen aan Merkel om toe te treden tot een kabinet, stelden de partijen bij de ARD. AfD-chef Alexander Gauland kondigde aan ‘te gaan jagen op Merkel, om ons land terug te krijgen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een olifant uit het Liwonde National Park wordt overgeplaatst naar een ander park van African Parks in het noorden van het land. In Malawi beheert de organisatie vier parken.

Martelingen, huiszoekingen en gevangenschap: deze journalist deed onderzoek naar Afrikaanse wildparken

Journalist Olivier van Beemen schudde de witte managementwereld van Afrikaanse wildparken op met zijn onderzoek. ‘Wij zien rangers in natuurparken als helden, terwijl ze de lokale bevolking juist angst aanjagen.’

Oekraïne vraagt urgent om zeven Patriot-luchtafweersystemen, maar zal ook blij zijn met de vergelijkbare Franse Samp-T-luchtafweer.

Extra Patriots naar Oekraïne? Na het groene licht van de Navo bekijkt het kabinet de opties

De dodelijke Russische luchtaanval op civiele doelen in Tsjernihiv woensdag viel samen met een duidelijke oproep van Navo-chef Stoltenberg: stuur nu luchtafweersystemen zoals de Patriots, ook als je daarmee tijdelijk niet voldoet aan Navo-verplichtingen.

De foto van Mohammed Salem werd gekozen uit meer dan zestigduizend foto’s van 3.851 fotografen uit 130 landen.

Beeld Mohammed Salem van 'onmogelijk te bevatten leed' in de Gazastrook wint bij verkiezing World Press Photo

Een foto van Palestijns leed wint dit jaar bij verkiezing van de World Press Photo. De jury van ’s werelds belangrijkste nieuwsfoto-competitie probeert daarnaast naar het bredere verhaal van de oorlog in Gaza te kijken.

Met 400.000 bussen en andere voertuigen worden de stemcomputers naar alle plaatsen in India gebracht.

India gaat naar de stembus voor Modi 3.0 maar met toenemende kritiek binnen en buiten India

Vijftien miljoen medewerkers en beveiligers beginnen deze vrijdag aan een monsterklus: de verkiezingen in India. ‘India is de grootste democratie ter wereld en het is een belangrijke strategische partner.’

Björn Höcke van Alternative für Deutschland arriveert in de rechtszaal in Halle.

Prominente AfD-politicus Höcke voor Duitse rechter wegens herhaaldelijk gebruik van nazi-slogan

AfD-politicus Björn Höcke stond donderdag in het Duitse Halle terecht voor het uitspreken van een nazi-leus op een partijbijeenkomst. Höcke, een van de radicaalste AfD-leiders, is dit najaar lijsttrekker bij de verkiezingen in deelstaat Thüringen.

Ontheemde Palestijnen trekken met duizenden weg uit de omgeving van Rafah, terug naar noordelijker delen van de Gazastrook.

Het gewelddadige conflict tussen Israël, Hamas en Iran splijt ook in Nederland kerken en politiek

Er lijkt nauwelijks een tussenweg meer in het debat over het conflict tussen Israël, Hamas, Hezbollah en ook Iran. De werkelijkheid wordt onwrikbaar ingevuld vanuit de eigen beleving.